Política 07/01/2016

Mas insta ERC a repetir Junts pel Sí per no esquerdar la "unitat del sobiranisme"

El president de la Generalitat en funcions afirma en una entrevista a TV3 que a la cimera entre Junts pel Sí la CUP "no s'ha arribat a cap resultat concret". "Si se'm veta a mi i a l'espai polític que represento, el meu compromís de retirar-me en 18 mesos decau", ha exposat Mas

Ara
3 min
Artur Mas, a TV3. / ARA

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha expressat aquest dijous al vespre en una entrevista a TV3 que en la cimera de les forces sobiranistes d'aquest dijous "no s'ha arribat a cap resultat concret". "El nus no s'ha desfet", ha afegit Mas, que ha admès que, a hores d'ara, veu "molt difícil" que es desbloquegi la situació. Així de clar s'ha mostrat Artur Mas després de la cimera entre Junts pel Sí, la CUP i les entitats sobiranistes, que ha acabat aquest vespre sense acord. Hores abans, el president havia proposat forjar un govern en funcions de Junts pel Sí a partir de dilluns fins a les eleccions del març, una iniciativa que ERC ja ha rebutjat titllant-la de "frau democràtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat de Junts pel Sí també ha admès que hi ha hagut veus dins de la coalició sobiranista que han plantejat que fes un pas al costat: "Hi ha gent de bona fe i de bona voluntat que poden arribar a donar aquest consell. Però aquestes persones no es pregunten quin cost tindrà aquest tràngol", ha reflexionat. Més enllà de les propostes sorgides dins de Junts pel Sí, Mas ha lamentat el veto de la CUP a la seva investidura: "[La independència] només és possible sumant, si trenquem aquest principi el procés no anirà bé". "No sóc una persona agafada a la cadira. El meu compromís és marxar d'aquí 18 mesos", ha afegit.

Pressió a Junqueras

Mas també ha detallat la proposta que ha fet a ERC aquest dijous, una oferta basada a construir un govern en funcions, que els republicans han qualificat de "frau democràtic". "Fem el govern que hauríem fet si m'haguessin investit president. I com que aquest govern estarà en funcions, convertim les eleccions en una ratificació d'un govern plural", ha apuntat Mas a TV3. El president en funcions ha defensat reeditar la fórmula de Junts pel Sí en cas d'avançament electoral al març. "El millor possible és que aquesta unitat intrínseca del sobiranisme català no s'esquerdi", ha expressat.

El president de la Generalitat en funcions ha plantejat unes eventuals eleccions al març com una segona volta del 27-S, que serveixi per ratificar un govern de Junts pel Sí. "Hem de donar l'oportunitat a la gent perquè resolgui el qui", ha comentat Mas, que ha subratllat que el que "queda per resoldre és el qui".

En l'entrevista, Mas s'ha referit a Oriol Junqueras i ERC, socis de CDC en la coalició sobiranista. "Hem fet molta feina junts. No parlo malament de les formacions amb qui col·laboro", ha dit. També ha exposat el seu punt de vista sobre la CUP: "Junts pel Sí ha d'entendre que la CUP és necessària. Però la CUP ha d'entendre que no pot humiliar Junts pel Sí".

Mas també ha recordat les dificultats que ha superat el procés sobiranista i ha reivindicat el seu paper en aquests anys. "Si cada vegada que he tingut una dificultat, hagués abaixat el cap, on seríem ara?", ha afirmat. "Els grans poders de l'Estat em volen fer fora", ha puntualitzat Mas, que no ha fet autocrítica. "Un error nostre ha estat confiar en la CUP", ha dit, recollint el discurs que va fer dimarts en què va culpabilitzar els cupaires de la falta d'acord, per haver prioritzat la ideologia per davant de la creació de l'estat propi. "Aquestes baralles ja les he viscudes durant molts anys", ha reflexionat Mas.

El futur

El president en funcions ha destacat la "gran capacitat de diàleg i negociació" de Junts pel Sí en els darrers tres mesos, i ha recordat el seu "esperit de combat". Mas també ha parlat del seu futur i del veto que ha formulat la CUP al seu nom. "Si se'm veta a mi i a l'espai polític que represento, el meu compromís de retirar-me en 18 mesos decau", ha exposat. "Si es barren tots els camins i nosaltres [CDC] arribem a la conclusió que se'ns veta, aleshores ens defensarem", ha afegit.

stats