Política 15/01/2013

L'abat de Montserrat està a favor de la consulta "sense trencar el diàleg amb Espanya"

"El que hem de fer és pedagogia de dir com podem viure les relacions, la solidaritat i la vinculació en un altre context si arriba el moment", creu Josep M. Soler

Efe
2 min
L'abad de Montserrat Josep Maria Soler

BarcelonaL'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, s'ha mostrat avui partidari del dret a decidir de Catalunya, la qual reconeix com a "nació", però puntualitza que "no hi pot haver una ruptura de diàleg [amb l'Estat espanyol], perquè moltes famílies de Catalunya tenen familiars en altres llocs". "El que hem de fer és pedagogia de dir com podem viure les relacions, la solidaritat i la vinculació en un altre context si arriba el moment", ha opinat l'abat benedictí en declaracions a l'emissora RAC1, on ha reiterat: "Espero que tots els conflictes s'aprenguin a resoldre per la via del diàleg".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'assegurar que "Catalunya necessita un altre sistema de finançament o quedarà ofegada", l'abat de Montserrat ha defensat "la doctrina social de l'Església, que reconeix a Catalunya el dret de reivindicar tot allò que comporta el fet de ser una nació i també el nivell de decidir quin ha de ser el seu futur i de quina manera s'ha de relacionar amb els altres pobles d'Espanya i d'Europa".

El monjo ha confessat que exercirà el seu dret a vot en cas que es convoqui el referèndum d'autodeterminació, i ha pronosticat que si Catalunya es convertís en un nou Estat independent, "m'imagino que el Vaticà establiria relacions diplomàtiques amb aquest nou estat, com ho ha fet amb tots els nous estats que s'han creat. Això seria el més normal".

Sobre la polèmica suscitada per l'avantprojecte de llei de reforma educativa preparat pel ministre José Ignacio Wert, l'abat ha opinat que "hi ha un problema greu quan un estat es preocupa més de la llengua en la qual s'ensenya els nens que per allò que se'ls ensenya".

"Tocar el model educatiu que durant tants anys ha funcionat a Catalunya sense donar cap problema seria molt greu. Espero que hi hagi el suficient seny perquè arribem a això", ha dit Soler.

stats