Política 21/09/2017

Acte massiu a la UAB pro referèndum amb crits a favor de la vaga general

Prop de 2.000 persones omplen la plaça Cívica amb parlaments de David Fernàndez, Josep Maria Terricabras, Neus Lloveras i Joan Giner

Xavi Segura
3 min
L'acte a la UAB a favor del referèndum

Cerdanyola del VallèsProp de 2.000 persones han omplert la plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aquest migdia per protestar contra la macrooperació de la Guàrdia Civil i a favor de l’1-O. Entre els diferents parlaments que s’han fet hi ha hagut el de l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, que ha cridat a favor de l’aturada de tot el país contra les actuacions de l’estat espanyol a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem d’anar començant a pensar en la vaga general política, aturar el país contra el cop d’estat”, ha clamat Fernàndez, que ha sigut seguit pel clam unànime de “vaga general” del públic. “Ells només tenen la por, nosaltres l’esperança i la il·lusió”, ha afirmat Fernàndez, que ha cridat a “buidar les aules” del país per sortir al carrer.

L'acte a la UAB a favor del referèndum

En la mateixa línia s’ha expressat el diputat de Podem al Parlament de Catalunya Joan Giner, que ha fet una crida a sortir al carrer i aturar el país. “Reclamem una vaga general, parem-ho tot amb una vaga solidària i fraterna dient-li a Rajoy i a l’estat espanyol que no tenim por”, ha afirmat amb contundència Giner, que ha assegurat que davant de la “política de la por” l’Estat hi trobarà un poble “unit, fort i ferm”.

"Calma, serenitat i intel·ligència"

L’acte ha comptat amb més intervencions, com la de l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras, que ha comparat el ministre Montoro amb el senyor Burns, personatge d''Els Simpson', i l’ha acusat de “molestar” tota la societat civil catalana amb la intervenció dels comptes de la Generalitat, raó per la qual ha fet una crida a la mobilització estudiantil. “Hem de reaccionar amb calma, serenitat i intel·ligència”, ha assegurat Terricabras, que ha lamentat que “els que fan la repressió diguin que els estem reprimint” i que “aquells que van contra la democràcia es facin dir demòcrates”. “Això no és impossible, passa a Espanya”, ha afirmat Terricabras.

Protagonisme dels alcaldes

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha afirmat en el seu parlament que ja té la querella que l’acusa d’haver proposat a més de 700 alcaldes la redacció i signatura del decret a favor del referèndum. “Es pensen que són 'tontos', els alcaldes, i que els he incitat a fer aquest decret”, ha dit amb ironia Lloveras, que ha reiterat que els alcaldes continuen “plenament” implicats amb el referèndum i que es posaran a disposició de la gent “totes les eines” perquè es dugui a terme.

Lloveras ha qualificat de cop d’estat “en tota regla”, d’estat de setge i de la suspensió “'de facto'” de l’autonomia els fets viscuts ahir, i considera que aquestes últims anys han sigut un “engany”. “Ahir els va caure la màscara, perquè el franquisme encara està molt present entre nosaltres”, ha apuntat Lloveras.

Aquest ha sigut l’acte central a favor del l’1-O de la Universitat pel Referèndum, que aplega la majora de sindicats d’estudiants del país. Els parlaments també han comptat amb la intervenció de la primera tinent d’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Elvira Vila, i finalment no hi ha sigut present el cantautor i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, tot i que 'L’estaca' ha obert i tancat els parlaments. Estudiants i treballadors han cantat consignes com ara “Votarem”, “Els carrers seran sempre nostres” i “Premsa espanyola, manipuladora”. També s’han sentit crits a favor dels estibadors i de l’alliberament dels detinguts ahir i s’han mostrat grans cartells de l’anunci de la Generalitat sobre el referèndum.

stats