EL PODER TERRITORIAL EN JOC
Política 23/05/2011

Adéu a la Catalunya dual

CiU guanya a Barcelona i Girona, supera el PSC com a primer partit municipal per primera vegada a la història i guanya també a les quatre diputacions provincials

M.colomer
2 min
La cúpula de CiU, amb Trias triomfador

BarcelonaEl 22-M passarà a la història al país per ser el dia de l'adéu a la Catalunya dual. Aquella Catalunya en què el PSC dominava l'escena municipal i CiU la nacional ha quedat sense efecte des del moment que la federació d'Artur Mas ho ha guanyat pràcticament tot per primera vegada: des de l'Ajuntament de Barcelona, passant pel de Girona, amb possibilitats de governar Tarragona de nou i Mataró per primera vegada, i a les diputacions de Barcelona -on suma majoria amb el PP-, Girona -majoria absoluta-, Tarragona -amb el PP o ERC- i Lleida -majoria absoluta. Ni en els millors moments de Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Especialment històrica és la victòria de Xavier Trias a la capital del país. 15 regidors davant el 11 d'Hereu. Ara bé, CiU haurà de pactar l'estabilitat política o bé amb el PP o bé amb PSC. Però no ho és menys la de Girona, territori de Joaquim Nadal, on Carles Puigdemont ha aconseguit trencar l'empat i s'ha imposat per 10 regidors a 7 a Pia Bosch. La sorpresa gironina han estat els 3 regidors de la CUP, que han ocupat l'espai d'ERC, que queda fora, tant a Girona com a les altres ciutats mitjanes on s'han presentat. El PSC ha resistit en canvi, i amb majoria absoluta, a Lleida, mentre que un eventual pacte CiU-PP amenaça amb destronar-lo de Tarragona. Els socialistes han perdut la majoria absoluta a l'Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet, però mantenen l'hegemonia a Sabadell. Caldrà veure la repercussió de la patacada del PSC al congrés que a la Tardor.

ERC ha resistit a la tercera força municipal, gràcies al pes que tenen en municipis petits, amb 1.399 regidors i malgrat la pèrdua de 191 regidors i 80.000 vots respecte del 2007. Uns resultats que condicionen el congrés que la formació celebrarà a la tardor per refundar-se per una patacada que ja va començar el 28-N. La principal beneficiària de la davallada d'ERC han estat les CUP, que han guanyat en municipis com Arenys de Munt (empatats a quatre regidors amb ERC) i han entrat en ciutats com Girona, Banyoles i Reus, a més de créixer substancialment a Molins de Rei, Berga, Manresa i Reus, entre altres com Mataró o Vilafranca del Penedès.

El PP torna per la porta gran

L'altra notícia de la jornada és la victòria ja prevista del PP de Xavier García Albiol de discurs més radical. De fet, el de Badalona és el creixement més simbòlic, però l'ascens és extrapolable a nivell nacional. Amb Badalona, el PP torna al club dels partits amb alcaldies a la demarcació de Barcelona. Ha quedat clar que el discurs xenòfob de la plataforma ultra de Josep Anglada ha entrat amb força al panorama municipal de Catalunya. Segona força a Vic, a tres regidors del primer partit, CiU, entra a Salt, a Mataró i a l'Hospitalet de Llobregat. Un panorama que convida a dir adéu a la Catalunya dual i a l'oasi català.

stats