Política 07/09/2017

"Agressió totalitària", "cop d'estat" o "segrest": així veuen els diaris l'aprovació de la llei del referèndum

Les editorials carreguen contra l'aprovació de la llei del referèndum i demanen contundència a Rajoy

Ara
4 min
Els diputats de Junts pel Sí i la CUP, després d'aprovar la llei del referèndum

BarcelonaLes editorials -els articles on els diaris mostren la seva línia editorial opinant sobre el tema del dia- carreguen amb duresa contra l'aprovació de la llei del referèndum i la signatura del decret de convocatòria de l'1-O, tant els rotatius espanyols com alguns de catalans. Coincideixen a reclamar duresa i contundència a les institucions espanyoles per fer front comú i frenar els plans independentistes.

El País

'Naufragi del procés: L'autoritarisme del secessionisme el desqualifica davant del món"

El diari El País situa el dia d'ahir com el "zenit de radicalitat i tensió" del procés independentista, però també com l'inici del "naufragi" i el "capítol final de la descabellada aventura". Qualifica el ple d'ahir d'"espectacle" de la "majoria parlamentària independentista representativa d'una minoria de vots populars" i acusa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, d'"esclafar l'oposició" i partir en dos "la cambra i, per tant, Catalunya sencera". En canvi, assegura que la resposta de l'oposició va ser "digníssima" i també aplaudeix l'estratègia "adequada i proporcionada" del govern espanyol i la unitat dels partits constitucionalistes.

El diari del grup Prisa acusa l'independentisme de tirar endavant una llei "opaca i sense garanties" i de "desprestigiar" la institució parlamentària, en una estratègia que "concita fantasmes dictatorials". "No és excepcional en la història parlamentària universal el cas d'una càmera que s'automutila (en ocasions fins al suïcidi), i entrega els seus poders a executius dislocats, líders perillosos o projectes descabellats", diu el rotatiu.

El Mundo

'Fermesa davant del cop totalitari del separatisme'

El diari 'El Mundo' acusa Junts pel Sí i la CUP de perpetrar un "gravíssim cop a l'estat de dret" en aprovar "vulnerant les garanties democràtiques" la llei del referèndum per fer realitat la "quimera de la seva república". "La imatge dels diputats separatistes amb el puny alçat cantant 'Els segadors' va ser esfereïdora", afirma el text, que també qualifica de "desafiament innaceptable" l'escenificació del Govern signant el decret de convocatòria.

Segons el diari, la convocatòria del referèndum és una "agressió totalitària" i una "provocació dels colpistes" que exigeix una resposta "contundent i coordinada" de l'Estat. Així, demana el suport de "l'oposició constitucionalista" i recorda que "encara hi ha temps" d'aplicar l'article 155, que intervé l'autonomia.

Abc

'Catalunya segrestada: Un menyspreu absolut a la llibertat i una perversió dels principis de la sobirania popular'

El diari 'Abc' també qualifica el ple d'ahir com un "cop d'estat contra la democràcia espanyola" i com un "segrest dels diputats constitucionalistes i un atropellament a la ciutadania". Segons el rotatiu, la convocatòria del referèndum és un "menyspreu absolut a la llibertat i una perversió inèdita a Espanya" a través de "conductes dictatorials i maneres quasi-mafioses". Els qualificatius van des de "circ vergonyós" a "disbarat demencial", i també s'acusa els líders independentistes de ser "dirigents corruptors".

L''Abc' demana iniciar immediatament processos penals als responsables de la convocatòria i la "suspensió immediata" de Carme Forcadell, encara que aquesta decisió no sigui unànime al TC. El rotatiu també retreu a Ciutadans la seva "conducta deslleial" per no donar suport al govern de Mariano Rajoy. "El govern espanyol va parlar de patacada a la democràcia, però és encara pitjor: es tracta del segrest de Catalunya a mans d'uns sediciosos sense moral", conclou el text.

La Razón

'Un cop a la llei només pot ser respost amb la llei'

El diari 'La Razón' parla també de "segrest", de "cop a la llei i als drets polítics dels ciutadans" i d'"atropellament". "Van suprimir la divisió de poders i van retòrcer el reglament com ni tan sols va atrevir-se a fer-ho el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, per posar un exemple de menyspreu a la democràcia representativa", afirma. Així, demana la intervenció immediata de l'Estat i l'aparell judicial per fer complir la llei.

"És precís que l'opinió pública espanyola tingui la seguretat que no existeix deixadesa per part dels poders públics en la defensa dels drets constitucionals", diu, i reclama una resposta "exacta i graduada" a les accions "delinqüencials" per garantir que la "nació espanyola prevalgui sobre qui pretén destruir-la".

La Vanguardia

'Va ser un clar reflex de la divisió política i social que suscita l'aventura independentista'

'La Vanguardia' creu que la "tensa, confusa i convulsa" sessió parlamentària va ser un "clar reflex de la divisió política i social" que suscita l'independentisme i recorda que encara que JxSí i la CUP tinguin majoria absoluta al Parlament, no van superar el 50% dels vots totals a les eleccions del 27-S. "Es van comprometre a una independència 'low cost' i no van aconseguir superar el plebiscit", afirma el text, que situa l'inici d'aquest "lamentable espectacle" al Parlament en el fet d'haver deixat que la CUP "controli l'agenda política catalana".

El diari acusa l'independentisme de tractar l'oposició amb el "desdeny que caracteritza algunes de les democràcies precàries de l'antic glacis soviètic" i a Forcadell de "no estar a l'altura" dels fets. Per això, demana a la Comissió Europea dir la seva opinió davant d'aquesta "greu crisi d'Estat", que compara amb la proclamació de la República de Lluís Companys.

El Periódico

'La consumació d'un fracàs: Puigdemont rubrica una crisi institucional sense precedents'

El diari 'El Periódico' situa el ple d'ahir com la "formalització del xoc" de les institucions catalanes amb les de l'Estat, després de l'aprovació d'una llei "sense garanties democràtiques". "Es consuma el fracàs de la política i s'obre un panorama desconegut", afirma el text. Segons el diari del Grup Zeta, tot i els "arguments tècnics" de l'oposició la majoria independentista va acabar "trencant" les normes de la cambra, "ignorant la meitat de l'hemicicle".

"Per a la història queda com ahir es va menysprear el debat polític, es va maltractar l'oposició, es va desoir el Consell de Garanties Estatutàries i es va fer cas omís dels lletrats del Parlament en nom de la democràcia", lamenta l'editorial. El rotatiu qualifica de "crisi institucional sense precedents" i de "ruptura de l'ordre constitucional" la convocatòria del referèndum, que ha convertit la Generalitat en una institució "rebel" i que "no representa tots els catalans".

Ara bé, 'El Periódico' és l'únic diari que critica "l'estèril" resposta de Mariano Rajoy, que només ha recorregut a la judicialització de tots els passos cap a la independència.

stats