10/03/2015

Aguirre deixarà el lideratge del PP de Madrid si és alcaldessa

3 min
La candidata del PP a l’alcaldia de Madrid, Esperanza Aguirre, ha tingut un pols amb la direcció estatal del partit per no haver d’abandonar la presidència dels populars a la Comunitat.

MadridLes ferides que el congrés del PP del 2008 va deixar entre Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre no cicatritzen. Ara la lluita pel control del partit a Madrid -epicentre d’alguns dels principals casos de corrupció que han sacsejat la dreta- les ha tornat a obrir. De moment, l’última batalla l’ha guanyat l’expresidenta autonòmica, i el cap de l’executiu espanyol s’ha resignat a mirar de vèncer definitivament més endavant. Els dos dirigents han acordat una treva fins a la nit electoral del 24 de maig: serà aleshores quan es veurà si Aguirre continua al capdavant de la formació madrilenya o cedeix pas a la renovació de fons i formes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de les declaracions creuades del cap de setmana, la candidata a l’alcaldia de la capital espanyola va admetre ahir, en una entrevista a Telecinco, que si té la responsabilitat de governar la ciutat no es presentarà a la reelecció com a presidenta del PP de Madrid. Segons algunes informacions periodístiques, la direcció del carrer Génova va accedir a nomenar-la a canvi que abandonés el timó de la nau. Durant les últimes hores Aguirre ha volgut deixar molt clar -tal com va assumir el partit en un comunicat diumenge- que només marxarà si té assegurada la cadira que ara ocupa Ana Botella. El seu raonament és doble. D’una banda, afirma que no és habitual que l’alcalde controli el partit. En tot cas, ha de ser el president de la Comunitat o una tercera persona. De l’altra, Aguirre no vol donar la imatge que surt per la porta del darrere, malgrat que escàndols de presumpta corrupció com el Gürtel o el Púnica han tocat de ple el seu cercle de confiança política. Ella vol deixar la direcció seguint els passos ordinaris, en un congrés després dels comicis.

En aquest pols amb Rajoy pel calendari hi ha un element clau: la confecció de les llistes electorals. L’expresidenta sap que tenir el control dels òrgans interns de decisió és essencial per situar-hi els dirigents més afins. Sobretot, quan les enquestes pronostiquen una davallada dels conservadors. De fet, aquest pot ser el següent episodi de tensió entre la direcció estatal i l’aparell regional; sens dubte, el menys pròxim a Rajoy de tot el PP.

Des de Guatemala, on és de viatge oficial, el president espanyol va tornar a donar per tancada la polèmica i va qualificar de “magnífiques candidates” Aguirre i Cristina Cifuentes, l’aspirant a la presidència autonòmica. Tot i la insistència de la premsa, no va voler explicar per què ha prescindit de l’actual mandatari, Ignacio González.

González es defensa

El fins ara home fort dels populars a la Comunitat va insistir ahir que l’objectiu dels dos comissaris de policia amb qui es va reunir el 2011 -i que ara ha sortit a la llum- era acovardir-lo amb el cas del luxós àtic a Estepona (Màlaga). Ho va dir després que alguns mitjans fessin pública part de la conversa en aquella trobada. En canvi, segons la versió que va publicar la setmana passada el diari El Mundo, va ser ell qui va propiciar l’entrevista, en una cafeteria de la Puerta del Sol, per intentar tapar la investigació.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va exigir a Rajoy que faci dimitir ja González per uns fets que considera “gravíssims”. El govern espanyol va recordar al líder socialista que entre les competències del president no hi ha cessar els caps de governs autonòmics.

Sánchez acusa Chacón de fer “politiqueig”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que la seva preocupació són els problemes dels ciutadans i no pas el “politiqueig”. Era la resposta a les paraules de l’exministra Carme Chacón al diari Abc en què deixava la porta oberta a presentar-se a les primàries per elegir el candidat socialista a la presidència del govern espanyol. En aquestes declaracions, l’ex cap de llista del PSC al Congrés afirmava que no ha pres encara la decisió i que no és l’opció a l’ombra de Susana Díaz. Chacón no va assistir ahir a la reunió de la direcció del PSOE a l’Aragó.

stats