12/05/2015

Aguirre mesura forces amb Rajoy el 24-M

3 min
Aguirre mesura forces amb Rajoy el 24-M

MadridCom tot candidat, Esperanza Aguirre vol guanyar el diumenge 24. I ho vol fer demostrant a Mariano Rajoy que es pot aconseguir el triomf a les urnes des d’uns principis netament ubicats a la dreta, sense girs d’última hora per buscar el centre polític. En un moment difícil per a la marca PP, l’expresidenta de la Comunitat de Madrid se situa a les enquestes com l’opció preferida dels madrilenys per ser l’alcaldessa de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vaig arribar liberal [a la política] i continuo liberal”, va afirmar ahir a la trobada informativa Efe Forum. Desmarcant-se de l’estratègia oficial del seu partit, que reclama centrar el discurs en l’economia, la candidata ha optat per buscar la confrontació ideològica amb Podem, intentant esquivar -fins fa poc- el cos a cos amb la número 1 d’aquesta formació (agrupada sota el paraigua Ahora Madrid), Manuela Carmena, una jurista de 71 anys, més difícil d’estigmatitzar com a radical que no pas Pablo Iglesias. A les últimes hores, però, ha carregat contra ella -a qui els sondejos situen en segona posició-, a qui responsabilitza d’una suposada mala gestió empresarial en el passat del seu marit.

Amb aquest disseny de campanya, que pivota gairebé en exclusiva al voltant de la seva personalitat, Aguirre assumeix el risc dels resultats electorals. “Som nosaltres [els candidats] els que estem donant la cara i demanem als electors que ens votin. A Rajoy l’afectaran les generals de finals d’any però aquestes no”, va avisar. Es tracta d’una operació difícil -el sondeig del CIS pronostica una reculada d’entre 8 i 9 regidors respecte del 2011-, però, si se’n surt, el triomf muscularà Aguirre, el referent de l’ala més dretana del PP, a l’espera del que passi a les generals. “La idea que em tempta és ser alcaldessa de Madrid”, va limitar-se a dir, en preguntar-li sobre la possibilitat d’aspirar, algun dia, a la presidència espanyola. Ella sap que per fer aquest salt necessita, abans, controlar el partit, com va constatar al congrés de València del 2008. Al final va desistir de presentar una candidatura alternativa a la de Rajoy per liderar el centredreta.

15 debats a Telemadrid

La recepta de la Dama de Ferro espanyola -un qualificatiu que no li desagrada gens- per vèncer l’esquerra passa per alinear-se amb les tesis de l’aznarisme, que pivoten en la defensa aferrissada de la propietat privada i l’espanyolisme. Ahir va admetre que se sent més afí a l’expresident, amb qui compartirà un acte de campanya diumenge, que no pas a Rajoy. Aquesta proximitat, però, no ha evitat que emergissin les tensions entre Aguirre i l’encara alcaldessa de Madrid, Ana Botella. En una entrevista al diari El País, la dona d’Aznar va explicar que li havia “dolgut moltíssim” que la nova cap de llista relegués ara els membres del seu equip de confiança.

En una campanya d’estil tan personal, l’aspirant ha aconseguit fins i tot que la resta de partits acceptin la proposta per fer no un sinó 15 debats a Telemadrid, durant tres dies: enfrontaments dialèctics a dos per evitar el “cinc contra el PP”. En canvi, els candidats a la presidència autonòmica van celebrar ahir al vespre un debat amb el format habitual. La regeneració democràtica serà un dels blocs d’aquests cara a cara. Per al coordinador federal d’IU, Cayo Lara, votar el PP a Madrid és acceptar la corrupció com a “animal de companyia”.

stats