Política 14/02/2016

Aguirre deixa la presidència del PP de Madrid pels escàndols de corrupció

Ho anuncia en una compareixença per sorpresa. Mantindrà la regidoria a l'Ajuntament de Madrid

Dani Sánchez Ugart
2 min
Esperanza Aguirre, aquest diumenge, en la roda de premsa en què ha presentat la dimissió / EFE

MadridLa presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha presentat aquest diumenge, per sorpresa, la seva dimissió, després que en les últimes hores s'han intensificat les actuacions sobre la formació per presumpte finançament irregular i connexions amb la trama Púnica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En aquests últims dies hem conegut una serie de notícies d'indiscutible transcendència. Caldrà confirmar-les i calibrar-les, però la gravetat de les informacions em porten a presentar la meva dimissió", ha afirmat en una roda de premsa convocada per sorpresa, només mitja hora abans que s'hagués de produir.

Aguirre ha admès que Francisco Granados, a la presó des de l'octubre del 2014 per la seva presumpta implicació en la trama Púnica, va ser nomenat per ella, tot i que també el va destituir. Això li comporta "responsabilitats polítiques", que entén que ha d'assumir plegant: "No en tinc culpa, però sí la responsabilitat política i m'agrada assumir-la dimitint", ha afirmat.

Missatge a Rajoy

La dimissió d'Aguirre és un gest que torpedina Mariano Rajoy. Aguirre, líder del corrent crític, dimiteix per un cas similar al dels papers de Bárcenas, un cas que no ha dut a dimissions al PP nacional. Aguirre ha explicat que ha intentat trucar sense èxit Rajoy per informar-lo, i que finalment li ha dit per missatge. "La gent vol gestos i el meu gest és assumir la meva responsabilitat, saben que no tinc cap responsabilitat material ni puc estar encausada per res, però sóc la presidenta del PP i he d'assumir la meva responsabilitat", ha dit, en un missatge que ben bé es podria llegir com una reclamació a Rajoy que faci el mateix.

Una gestora assumirà ara la direcció del partit, tot i que Aguirre ha aclarit que pensa continuar com a portaveu a l'Ajuntament de la capital espanyola. Així, l'anunci simplement avança uns mesos la seva sortida de la presidència del PP de Madrid, que pretén celebrar al maig un congrés, en el qual ja havia anunciat que no es presentaria. Aguirre ha insistit a defensar un congrés obert perquè hi votin els militants, una petició que resta força a la capacitat de decisió del PP nacional i, per tant, de Rajoy.

A més, aquest mateix diumenge s'ha sabut que Ignacio González, que va substituir Granados a la secretaria general del PP madrileny, també va presentar la dimissió fa un mes, tot i que encara no s'havia fet públic. Això vol dir que la federació queda del tot escapçada: sense número 1, ni 2.

La d'avui ha estat la primera intervenció pública d'Aguirre des que va comparèixer divendres davant de la comissió d'investigació sobre corrupció a l'Assemblea de Madrid, d'aquest divendres. Aleshores va dir als periodistes que sentia que tenia el suport de la direcció nacional del PP, després que la policia entrés a la seu del PP de Madrid, la mateixa des d'on ha comparegut, per investigar si els pagaments de la trama Púnica van servir per finançar il·legalment el partit.

També va defensar aleshores la seva gestió al capdavant de la Comunitat de Madrid, i va dir que ha nomenat "més de 500 càrrecs" al llarg de la seva carrera i "només dos" li han "sortit carbassa". I Aguirre va negar també que al PP madrileny hi hagués "finançament i·legal", o com a mínim a ella no li constava.

stats