CONGRÉS D'UNIÓ
Política 19/01/2012

Vila d'Abadal i altres dirigents històrics reclamen que Unió viri cap a l'independentisme

Els impulsors del manifest "La independència de Catalunya, és una utopia?" han presentat el text a la taula del consell nacional d'UCD pocs mesos abans del seu Congrés

Efe
2 min

BarcelonaL'alcalde de Vic i díscol d'Unió, Josep Maria Vila d'Abadal, ha signat, juntament amb altres històrics dirigents democristians, un manifest que reivindica l'independentisme d'aquesta formació, en vigílies que se'n convoqui el XXV congrés. El document, de tres folis, està signat en primer terme per Agustí Bassols, exconseller de Justícia i de Governació en època de Jordi Pujol, que sota la seva rúbrica recorda que milita Unió des del 1946. A més de Bassols, impulsor de la corrent Sobirania i Justícia, signen el text altres històrics com Antoni Castella, Ferran Pont, Eduard Cardona, Joan Ribas, Antoni Carreras, Manuel Cardeña i Enric Vendrell, tots ells militants des dels anys cinquanta o seixanta, a més de Vila d'Abadal, nét d'un fundador del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest, titulat "La independència de Catalunya, és una utopia?", a què ha tingut accés Efe, advoca perquè Unió "lideri" al costat d'altres forces polítiques el procés independentista. Aquest grup d'històrics del partit apel·la a la seva veterania per expressar que Unió, en essència, defensa la independència de Catalunya i fins i tot cita una de les figures més representatives, Manuel Carrasco i Formiguera, per legitimar-ne les afirmacions. "Unió ha de dir clarament que la independència de Catalunya és necessària, és possible i és justa, dins del marc d'una Unió Europea interdependent", exposen els signants del manifest, que discrepen del líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, que no subscriu els postulats independentistes. "Un pot dir que ell no és independentista, però no pot dir que Unió no ho és. Caldria deixar de fer manifestacions que donen una falsa imatge del partit en dir que Unió no vol la independència", afegeix el text.

Encara que el document porta la data de l'11 de setembre del 2011, els seus impulsors l'han presentat ara a la taula del consell nacional del partit, segons que informa NacióDigital, perquè sigui debatut en la pròxima reunió que celebri aquest organisme. Unió planeja celebrar el mes de juny vinent el seu XXV congrés, en el qual es preveu que Josep Antoni Duran i Lleida es mantingui al timó del partit, amb un lideratge pràcticament indiscutit, sobretot després de la seva històrica victòria en les passades eleccions generals a Catalunya. Virtualment desmantellat el sector crític del col·lectiu El Matí, que en els dos anteriors congressos havia presentat batalla a la candidatura oficialista a la direcció, Duran haurà de buscar abans del conclave algun tipus d'encaix per a Vila d'Abadal, qui ha arribat a demanar-li públicament que cedeixi la batuta del partit.

stats