POLÍTICA
Política 07/03/2012

Els ajuntaments accepten limitar el dèficit aquest any al 0,3% del PIB

És el mateix límit del 2011, que els consistoris només van sobrepassar en vuit centèsimes

Efe
2 min

MadridEl govern espanyol ha aconseguit avui sumar els ajuntaments a l'objectiu de dèficit per al 2012 i els ha aclarit detalls del pla perquè els municipis comencin l'1 de maig a pagar els proveïdors uns 18.000 milions d'euros en factures pendents. L'executiu i els consistoris s'han reunit a la Comissió Nacional d'Administració Local (CNAL), en què s'ha donat el vistiplau a la xifra del 0,3% del PIB marcada per als consistoris aquest any, la mateixa que van tenir per a l'exercici del 2011 i que només van superar en un vuit centèsimes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de presidir aquesta cita, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha valorat els acords amb els ajuntaments, amb els quals tanca la ronda amb totes les administracions per fixar els principis d'estabilitat pressupostària per al 2012, i ha explicat que en el pagament als proveïdors estarà "més en funció" de l'antiguitat que de possibles impagaments negociats. Aquest pla ha estat "molt ben rebut" per les corporacions, ha afirmat en roda de premsa Montoro, que ha insistit que no hi ha hagut cap intenció d'establir quitances obligatòries, fora d'aquelles que es produeixin dins de la "capacitat de negociació" entre les administracions i els proveïdors.

Tot seguit, ha afirmat que el govern espanyol coneixerà aquest mes les factures pendents de les administracions, que presentaran a continuació un pla de viabilitat que servirà per al sanejament dels comptes i de compromís perquè aquesta situació econòmica no es reprodueixi. Els proveïdors "amb tota seguretat" començaran a cobrar a partir de l'1 de maig de les administracions gràcies a aquest crèdit finançat a deu anys, amb dos anys de carència i un "interès accessible", segons el titular d'Hisenda i Administracions Públiques.

Decisiu per capgirar la recessió

Per Montoro, aquest pla servirà com una "injecció decisiva" per veure amb "altra cara" la crisi i acabar amb la recessió, i se suma a les reformes que està duent a terme l'executiu per al creixement de l'economia i la generació d'ocupació. Els 35.000 milions del pla són una estimació inicial, ha afegit Montoro, ja que s'anirà coneixent la xifra necessària d'acord amb les factures que rebin dels consistoris i les autonomies. Montoro ha informat que la majoria ja ho ha fet, encara que algunes encara no, com és el cas d'Andalusia, a la qual ha instat a presentar davant el govern els seus pagaments pendents. No obstant això, el ministre ha dit que la xifra final d'aquesta línia anirà per sobre els 35.000 milions previstos, i que hi ha "suficient marge" i capacitat perquè cap proveïdor es quedi sense cobrar si té reconegut aquest impagament.

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat així mateix que en aquesta reunió el govern s'ha compromès que rebran pròximament 1.000 milions d'euros corresponents al cinquanta per cent de les liquidacions positives dels lliuraments a compte corresponents l'exercici del 2010. A més, durant la trobada s'ha reiterat el compromís del govern d'ampliar de cinc a deu anys el termini per tornar a Hisenda els 6.000 milions que els ajuntaments li deuen per les liquidacions negatives dels exercicis 2008 i 2009. Un termini que començarà a computar des del mes de gener, tal com ha subratllat Zoido. A la reunió de la CNAL, també han avançat que en els pròxims mesos es tornaran a reunir per abordar el repartiment competencial entre administracions, com han reclamat constantment els ajuntaments.

stats