CORRUPCIÓ
Política 11/01/2016

Comença el judici del cas Nóos: la infanta i Urdangarin, al banc dels acusats

Els antics ducs de Palma han arribat a les 8.10 a la nau on es fa la vista oral enmig d'una gran expectació mediàtica

Jaume Vinyas / Enric Borràs
5 min
La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin arriben a l'edifici on seran jutjats pel cas Nóos / EFE

PalmaLa infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, han arribat a les 08.10 hores a l’edifici de l’Escola Balear d’Administració Pública, en un polígon a les afores de Palma, on compareixen en la primera sessió del judici del cas Nóos, que ha començat cap a les 9.20. La germana del rei ha accedit a les dependències acompanyada del seu marit, uns minuts després que arribessin els seus advocats. Vint minuts després ha arribat l'altre gran acusat en aquest judici, Diego Torres, l'exsoci d'Urdangarin, que ahir donava la seva versió dels fets en una entrevista a La Sexta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els antics ducs de Palma han arribat en un cotxe amb els vidres del darrere foscos i sense dir res a la munió de mitjans que s'havien congregat per esperar-los: tan sols han saludat amb el cap. Ho han fet vestits de negre i amb el posat greu uns quaranta minuts abans que no arribessin els primers manifestants que es concentraran a la vora de la nau on es fa el judici -situada molt a la vora de la presó de Palma. El fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que s'encarregarà de l'acusació en contra d'Urdangarin i de Torres -però que s'oposa a acusar la infanta- ha arribat vint minuts abans de les nou del matí, just abans que ho fes l'expresident balear Jaume Matas.

Palma acull a partir d'avui el judici més mediàtic de la història de l’Estat. El cunyat del rei, un expresident de les Balears, dos campions olímpics i un dels pares de la Constitució espanyola són alguns dels protagonistes d’una vista que posa fi a cinc anys d’instrucció, plasmats en els més de 76.000 folis del sumari. El centre de totes les mirades, però, és la infanta Cristina, el primer membre de la família del rei que s’asseu al banc dels acusats.

personatges del judici del cas Nóos

A la infanta l’acompanyen 17 persones més, jutjades per delictes de malversació, frau, tràfic d’influències, falsedat en document mercantil contra la Hisenda pública i blanqueig de diners. En el cas de Cristina de Borbó, però, el fiscal no l’acusa d’un delicte sinó d’incórrer en responsabilitat civil a títol lucratiu, i per això reclama que retorni els 587.413 euros que hauria ingressat de manera irregular. Pel que fa a les peticions de penes de presó, el fiscal demana per al marit de la infanta, Iñaki Urdangarin, 19 anys de presó i 6 mesos; per al seu exsoci, Diego Torres, 16 anys i 6 mesos; per a la dona de Torres, Ana María Tejeiro, 2 anys, i per a l’expresident del govern de les Balears Jaume Matas, 11 anys.

La presència de la germana del rei ha justificat el desplaçament a Mallorca d’una bona part dels 590 periodistes acreditats, una xifra que mai s’havia vist a les Balears. La desfilada dels imputats davant les càmeres serà el principal punt d’interès d’una jornada que es preveu llarga però sense cap avanç significatiu en la resolució del cas. La primera sessió estarà dedicada a les qüestions prèvies. La que causa més interès és la petició dels advocats de la infanta perquè se li apliqui la doctrina Botín, que li estalviaria el judici. Les tres jutges que han de decidir ja han dit que trigaran deu dies a resoldre totes aquestes qüestions prèvies.

Un llarg debat

La doctrina Botín rep el nom de l’expresident del Banco Santander Emilio Botín, que es va lliurar d’anar a judici l’any 2007 quan l’Audiència Nacional va decidir que no n’hi havia prou amb l’acusació popular per a l’obertura de judici per un delicte fiscal. El Tribunal Suprem va donar suport a la decisió al·legant que en un delicte d’aquest tipus el principal perjudicat és l’Estat i que, per tant, cal l’impuls de la Fiscalia o l’Advocacia de l’Estat per justificar el judici.

La defensa de la infanta, a càrrec de l’advocat Miquel Roca, al·lega que el seu és un cas molt semblant i ha exigit en incomptables ocasions que se li apliqui aquesta doctrina. Només l’acusació popular, el sindicat d’ultradreta Manos Limpias, reclama que es jutgi Cristina de Borbó. No obstant això, quatre jutges ja han avalat que la infanta segueixi al banc dels acusats: el jutge instructor, José Castro, i els tres magistrats de l’Audiència de les Balears que van rebutjar el recurs de la defensa.

El ‘dolent’ de la pel·lícula

La doctrina Botín, però, també té un argument jurídic en contra: la doctrina Atutxa. El 2006 el llavors president del Parlament basc era jutjat per haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak. Llavors, el Tribunal Suprem va avalar el contrari que en el cas de Botín: que una condemna derivada únicament d’una acusació popular estava plenament justificada. En aquell cas es va argumentar que la naturalesa política del suposat delicte comès per Atutxa afectava l’interès general. Precisament, un argument similar al que Castro va esgrimir en la interlocutòria en què justificava la imputació de Cristina de Borbó amb el cèlebre eslògan “Hisenda som tots”.

La decisió de Castro d’imputar la infanta va suposar el trencament de la relació professional que més rèdits havia donat a la justícia balear: la que mantenia amb el fiscal anticorrupció Pedro Horrach. En una de les poques entrevistes que ha concedit, Horrach va afirmar a l’ARA que “la posició més senzilla hauria sigut fer el mateix que el jutge instructor i que el sindicat Manos Limpias”. El fiscal es va convertir en l’enemic públic número 1 de l’opinió pública quan es va enfrontar a Castro per la imputació de la filla de Joan Carles I. “En aquesta causa els únics que no hem canviat d’opinió hem sigut Manos Limpias i el ministeri públic, cadascun en una posició enfrontada”, lamentava, en una crítica gens dissimulada a Castro, que en un primer moment es va negar a acceptar la petició de Manos Limpias.

Una cinquantena d’agents de la Policia Nacional de València han arribat a Mallorca per participar en el dispositiu de seguretat de la primera jornada del judici del cas Nóos. La Policia Local de Palma hi col·labora tallant el trànsit dels voltants de l’edifici de l’Escola Balear d’Administració Pública, l’accés a la qual ja fa uns dies que està sotmès a controls estrictes. Així, es garantirà que els 18 acusats puguin accedir al recinte sense problemes.

Diego Torres: “La casa reial ho revisava tot”

L’exsoci d’Iñaki Urdangarin a l’Instituto Nóos, Diego Torres, va defensar ahir que tant ell com el marit de la infanta Cristina no van delinquir en les seves contractacions amb les administracions públiques: “Vam actuar sempre de bona fe”. En una entrevista al programa El objetivo, de La Sexta, que es va emetre ahir, Torres va assegurar que tot era legal i que l’aparell de la monarquia els vigilava de prop. “Fixi’s si estaven convençuts que tot el que fèiem estava bé que la casa reial ho sabia i ho revisava tot”, va insistir a l’entrevista. De fet, va dir que des de la casa reial els “guiaven” i va afegir: “Crec que Urdangarin és tan innocent com jo” pel que fa a les acusacions de desviar diners. Sobre els delictes fiscals del cunyat del rei que també esquitxen la infanta, però, va dir que no hi podia entrar. De fet, va posar amb ironia l’ombra del dubte sobre Urdangarin: “A les meves empreses no han trobat factures de classes de salsa”.

stats