NOVA ESQUERRA
Política 08/07/2015

Alberto Garzón (IU) rebutja anar a la llista de Podem

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Iglesias ha trucat al candidat d’IU per oferir-li un lloc en la seva llista per a les primàries.

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va avançar dilluns que en la seva llista per a les generals hi hauria “sorpreses” d’última hora. Cares que fins ara no es relacionaven amb les sigles del seu partit i que havien de formar part de la llista de confluència que proposen per presentar-se a la Moncloa. De moment, però, alguns d’aquests noms ja han començat a caure davant les reticències de la direcció de Podem d’anar de la mà d’Esquerra Unida (IU) en la creació d’una candidatura d’unitat popular en què es renunciï a les sigles de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat d’IU a la Moncloa, el diputat Alberto Garzón, va informar ahir que Iglesias li havia trucat per oferir-li un lloc a la seva llista per a les primàries. “He rebutjat l’oferta perquè creiem que la unitat popular es construeix d’una manera diferent”, va explicar Garzón als passadissos del Congrés després de reunir-se amb la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb qui va compartir la necessitat de, malgrat els “reptes i obstacles”, intentar construir una candidatura d’unitat popular per a les generals.

Triple no a Pablo Iglesias

Garzón no és l’únic que diu no a Pablo Iglesias. Fins ara també li han donat carbassa Beatriz Talegón -fins al cap de setmana passat membre del comitè federal del PSOE i exdirigent de les Joventuts Socialistes- i el valencià Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per la Democràcia, que també va renunciar a ser conseller de Justícia de la Generalitat Valenciana.

“Pablo Iglesias sempre em tindrà al seu costat, però no comparteixo la manera en què estan portant les coses”, va dir Talegón en referència al procés de primàries que ha aprovat la direcció, cada vegada criticat per més veus dins del partit per la celeritat, per apostar per una circumscripció estatal i per incloure la possibilitat de votar llistes planxa que beneficiarà els que estiguin sota el nom d’Iglesias. Talegón va anunciar diumenge passat per Twitter que deixava el PSOE per la seva posició amb el referèndum grec i que es posava “a total disposició” de formacions d’esquerres perquè el canvi passava per líders com Alberto Garzón, Pablo Iglesias i Juan López de Uralde, d’Equo.

La presentació de tots els candidats que concorreran a les primàries de Podem serà el dia 13 de juliol i els resultats definitius es coneixeran el dia 24, però després encara es reservaran llocs per incloure els candidats que resultin d’absorbir partits autonòmics com ICV, Compromís o Anova. De totes maneres, Garzón va recordar ahir que els ecosocialistes catalans tenen la intenció de seguir anant de bracet d’IU a escala estatal, tot i que també estan negociant fer-ho amb Podem mentre tanquen els serrells de la confluència a Catalunya ja amb una altra marca.

El líder de Podem va rebutjar per Sant Joan, taxativament, sumar amb IU de cara a les generals. Garzón, però, confia que es puguin trobar després i segueix amb el repte de construir un “front d’esquerres”. “El que seguirem fent és construir aquest espai perquè persones com Pablo Iglesias i jo mateix puguem trobar-nos en un mateix espai de transformació social protagonitzat pels ciutadans”, va concloure.

stats