Política 06/10/2015

Alberto Garzón refreda les expectatives d’un acord amb Podem

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El candidat d’IU a la Moncloa, Alberto Garzón,  ahir a Bilbao.

MadridMariano Rajoy ha tardat menys a anunciar quan seran les generals que no pas Esquerra Unida i Podem a posar-se d’acord per a la confluència. Pablo Iglesias i Alberto Garzón continuen amb un estira-i-arronsa quan queden poques setmanes perquè se celebrin les primàries d’Ara en Comú, el projecte d’unitat de l’esquerra amb què IU ha acordat implicar-se i que després podria acabar anant de la mà amb Podem a les generals del 20 de desembre. Un projecte, però, que ja fa aigües.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns dels seus promotors a Madrid n’han marxat després de considerar que el “protagonisme ciutadà” inicial ha sigut desplaçat per interessos de “forces polítiques partidàries”. I la militància d’Equo va optar ahir per fer costat a Podem i integrar-se en les seves llistes. Garzón, però, manté l’objectiu i té previst presentar-se -de moment com a únic candidat- a les primàries previstes del 22 al 26 d’octubre. Si no és que finalment fa un cop de timó. Però les expectatives d’un possible acord amb Podem es van refredant per moments.

De fet, Pablo Iglesias i Alberto Garzón es van reunir la setmana passada per intentar sortir de l’atzucac. Van promoure la trobada la dirigent gallega d’IU Yolanda Díaz i Joan Josep Nuet, diputat electe de Catalunya Sí que es Pot i coordinador general d’EUiA. “Volen promoure que l’Alberto s’hi incorpori [a Podem], perquè els fa pena que es quedi fora”, va assenyalar ahir la secretària d’anàlisi i programa de la formació d’Iglesias, Carolina Bescansa.

Poques hores abans, Garzón havia tornat a carregar contra Podem. “La unitat popular no es pot construir a qualsevol preu”, va dir des de Bilbao. Per al candidat d’IU a la Moncloa, “no hi ha garanties de construir-la” amb el partit de Pablo Iglesias perquè aquest no és el seu objectiu, ja que aspira que la resta renunciïn “al seu programa de màxims, història i carnet”. Podem no ha canviat ni un serrell de les seves condicions i aspira a fer que IU abandoni les seves sigles si hi ha acord, mentre que el nom i logo de Podem haurien de figurar a la papereta electoral. “Per desallotjar Rajoy necessitem una esquerra que no s’avergonyeixi de ser-ho”, insisteix el diputat d’IU.

Ara la pressió de Podem està encaminada a fer que Garzón s’oblidi de la seva marca i faci el salt directament a les files de Podem. “Esperem que no hi hagi cap motxilla que impedeixi a una persona valuosa incorporar-se a aquest projecte”, va dir Bescansa, fent referència a la resta de la direcció d’IU. “De la motxilla no podria dir quin és el seu contingut, però no tinc cap dubte que existeix”, va afegir. Podem es nega en rodó a un pacte amb altres forces a nivell estatal i proposa a Garzón que sigui el primer de la seva llista per Màlaga.

Una nova marca?

Mentrestant, el projecte d’unitat popular d’Ara en Comú ha trobat un altre obstacle al mig del camí. De la mateixa manera que Guanyem, la plataforma ha tingut problemes per registrar la marca i n’han inscrit una altra en previsió: Unitat Popular en Comú. Si tot segueix endavant, la proclamació del candidat a la presidència del govern espanyol serà el 19 d’octubre.

stats