Política 26/05/2015

Alberto Garzón considera que els resultats d'IU a les autonòmiques obliguen a "repensar-ho tot"

Segons el candidat d'IU a la presidència del govern espanyol, "la unitat popular és l'únic camí"

Europa Press
2 min
Alberto Garzón: “No compartim 
 La proposta d’estat lliure d’Iniciativa”

MadridEl candidat d'IU a la presidència del govern espanyol, Alberto Garzón, considera que els resultats de la federació a les eleccions autonòmiques "són dolents", "obliguen a repensar tot" de cara a les generals i demostren que "la unitat popular és l'únic camí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a la Cadena Ser i a RNE recollides, Garzón ha distingit el resultat autonòmic -on IU només s'ha salvat a Astúries- del municipal, i ha destacat l'èxit de les candidatures d'unitat popular a ciutats com Barcelona, Madrid, Saragossa, Corunya, Santiago, Logronyo o Bilbao. Aquestes, ha dit, han demostrat ser l'"eina útil".

Així, ha avançat que ell es "deixarà la pell" per aconseguir la unitat de l'esquerra de cara a les generals, "no només perquè IU necessiti fer-ho per reconstruir-se", sinó perquè, al seu parer, la lliçó d'aquests comicis és que "hi ha sumes que multipliquen". "Cal reaccionar i estar a l'altura d'un moment històric", ha defensat.

Garzón no ha volgut respondre a les crítiques de la candidata d'IU a l'Ajuntament de Madrid, Raquel López, que el va arribar a titllar de "miserable" per no recolzar la seva candidatura -la llista municipal no va ser avalada per la direcció federal d'IU-, al·legant que no li interessa la política que entra en els insults.

No obstant això, sí que ha recalcat que en les candidatures d'unitat popular madrilenyes -Ahora Madrid, a la capital, i altres en diferents municipis- van participar "companys" d'IU i del PCE que van ser guanyadors dels processos de primàries a la federació i després van haver de deixar-la "picats pels aparells". És més, creu que ara IU ha de ser "contundent i dir que tota aquesta gent forma part de la solució".

Ahora Madrid, millor que Podem

Garzón s'ha dirigit també a Podem, que va rebutjar convergir amb IU a les eleccions autonòmiques, a l'apuntar que el seu candidat a la Comunitat de Madrid, José Manuel López, va obtenir 280.000 vots, mentre que la candidatura d'unitat popular a la capital va superar els 500.000. Així, veu demostrat que "cap força en solitari pot transformar la societat".

Per això, ha defensat que cal "generositat" i que "no és temps d'egos". De fet, ha afirmat que ell estaria disposat a competir en processos de primàries amb aspirants d'altres partits, perquè no és "un candidat per rebre vots sinó per posar en marxa un projecte polític".

En tot cas, ha deixat clar que la seva intenció no és iniciar una confluència amb Podem ni amb cap altre moviment "negociant en una taula llitera llocs i butaques", sinó que vol una convergència basada en el programa, parlant amb totes les forces d'esquerres i "des de baix".

stats