Política 30/05/2017

Albiol proposa que "Junqueras i algú de la CUP" acompanyin Puigdemont al Congrés per exposar el referèndum

El líder del PP a Catalunya celebra que en la cimera de dilluns el Govern no fixés data i pregunta, perquè la solució al conflicte hauria sigut "més complicada"

Ara
2 min
Albiol agafa les regnes del PP per evitar pugnes al territori

BarcelonaCarles Puigdemont no està disposat a anar a demanar el referèndum al Congrés de Diputats si abans no hi ha acord entre la Generalitat i el govern espanyol. El PP, però, insisteix en aquesta via, conscient de les majories a la cambra baixa, i aquest dimarts ha sigut el líder del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, qui ha ampliat la proposta: "No cal que hi vagi només el president. El poden acompanyar Junqueras i algú de la CUP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol els ha reclamat "valentia" per presentar el seu projecte al Parlament espanyol. "Podem ja ha dit que els donarà suport. I el PNB. Doncs presentin el seu projecte i demostrin valentia", ha insistit des dels micròfons de Catalunya Ràdio. Segons ell, els polítics independentistes haurien de plantejar una reforma de la Constitució per fer viable el referèndum, fet que ja ha avançat que el PP rebutjarà.

El 2014, Marta Rovira (ERC), Jordi Turull (CiU) i Joan Herrera (ICV-EUiA) ja van defensar des de la tribuna del Congrés que es transferissin a la Generalitat les competències per convocar referèndums. "Per plantejar una proposta d’aquesta magnitud hi han d’anar els màxims responsables polítics", ha opinat el dirigent popular.

El projecte independentista està condemnat, segons Albiol, a acabar en unes eleccions autonòmiques. Ell està convençut que serà el que acabi fent el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un cop es "constati" que no poden fer el referèndum. "El poden arribar a convocar, però els mecanismes de l'estat de dret evitaran que es faci", ha remarcat el president del PP a Catalunya. "El govern d'Espanya impedirà el referèndum i estic segur que no haurà de recórrer a l'article 155 de la Constitució -intervenció de la Generalitat- ni a cap altre acte de força", ha apuntat. Al final, "la sang no arribarà al riu" i Puigdemont actuarà amb "seny".

Com ja va dir aquest dilluns després de la cimera al Palau de la Generalitat, Albiol ha considerat que Puigdemont i Junqueras van prendre una decisió "intel·ligent" en no fixar data i pregunta per al referèndum. Si ja hi hagués data i pregunta "els marges per acabar de trobar una solució haurien sigut més complicats".

stats