Política 10/11/2015

Albiol reclama a Mas que explori altres pactes que no incloguin els "antisistema de la CUP"

Acusa el president de la Generalitat de fomentar l'"odi a Espanya" i diu que Franco també va fer un referèndum

Gerard Pruna
2 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, durant el debat d'investidura

BarcelonaDebilitat, submissió, mentides i "odi a Espanya". Amb aquestes quatre idees ha resumit el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, les intervencions del president de la Generalitat, Artur Mas, en el debat d'investidura. El dirigent popular ha retret a Mas que fomenti l'"odi a Espanya" i l'acusi de no ser una democràcia, i ha assegurat que, si no ho fos, el Parlament no podria haver votat ahir la declaració de ruptura -un debat que els populars van intentar impedir amb un recurs d'empara al TC-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exalcalde de Badalona ha sorprès l'hemicicle quan ha demanat a Artur Mas que explori pactes de Govern alternatius a la CUP per impedir que Catalunya quedi en mans d'un partit antisistema, i l'ha animat a buscar acords amb PSC i Ciutadans. Albiol ha defensat que l'independentisme té la majoria absoluta al Parlament però no compta amb "el suport de la majoria de catalans", ha carregat contra el president de la Generalitat pel seu "cinsime polític" i per "no assumir les seves responsabiltats", i ha assegurat que si algú ha estat deslleial ha estat el propi Mas. El dirigent popular ha dit que també el PP vol més inversions per a Catalunya i un millor finançament, però ha avisat que la forma de conseguir-lo no és amb la independència.

Albiol s'ha sumat així a la resta de grups de l'oposició, que aquest matí han donat Mas per amortitzat. El PP ha estat l'encarregat d'obrir el torn d'intervencions de la tarda abans que ho facin la CUP i JxSí i la jornada es tanqui amb la primera votació sobre la investidura, una votació que, segons ha avançat la CUP, mantindrà la incertesa sobre qui serà el futur president de Catalunya.

El líder del PP al Parlament ha acusat Mas d'estar fent "una esmena a la trajectoria històrica de CDC", i ha arribat a dir durant la seva intervenció que fer un referèndum no equival a ser una democràcia, i ha afegit que també Franco en va fer un. La intervenció d'Albiol, que ha carregat en diverses vegades contra la CUP, ha rebut els aplaudiments burletes dels 10 diputats de l'esquerra independentista.

Mas acusa al PP de "sembrar la llavor de la discordia"

En el seu torn de rèplica, Mas ha respost a Albiol que JxSí i la CUP van ser les úniques forces que es van presentar a les eleccions defensant la independència, i ha defensat que ara no poden no treballar junts per complir el seu objectiu. Tot i així, ha volgut "tranquilitzar" al dirigent popular apuntant que no creu que l'esquerra independentista vulgui recolzar JxSí en aspectes que vagin més enllà de la creació de l'estat català com ara els pressupostos de la Generalitat.

En la seva intervenció més vehement, ha carregat contra el PP per haver "sembrat la llavor de la discordia" amb interés electoralista. "Mai van calcular les conseqüències del seus actes", ha afegit, i ha recordat la campanya que van fer els populars contra l'Estatut. Mas també ha retret al govern espanyol que presumeixi de donar liquiditat a la Generalitat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA): "Deixi¡'ns recaptar a nosaltres els impostos i s'acaba el FLA", ha conclòs.

stats