Política 03/10/2016

Albiol afirma que "per higiene democràtica" la petició d'inhabilitació per a Mas, Rigau i Ortega "és molt bona notícia"

El coordinador general del PPC considera que el dictamen del ministeri públic demostra que "l'estat de dret, encara que de manera lenta, actua"

Acn
2 min
El fiscal demana per a García Albiol un any d'inhabilitació

BarcelonaLa decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya de demanar deu anys d'inhabilitació per a càrrec públic o de govern per a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i nou anys per a l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau per l'organització del procés participatiu del 9-N ha provocat una onada de solidaritat per part del sobiranisme, que ha expressat el seu suport als encausats. En canvi, des de les files unionistes, el pas de la Fiscalia ha estat aplaudit pel PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha celebrat la decisió, perquè "des d'un punt de vista d'higiene democràtica és una molt bona notícia". En una atenció als mitjans posterior a l'acte institucional del Dia de la Policia Espanyola, Albiol ha dit que la petició és un avís a "aquells que pretenien saltar-se l'estat de dret" i que "pretenien trencar la societat catalana pensant que no passaria absolutament res"', ha assenyalat.

Ciutadans evita mullar-se

En canvi, Ciutadans ha optat per una calculada prudència. El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, ha expressat "absolut respecte" per la independència dels tribunals i la separació de poders i ha evitat valorar si les penes demanades per la Fiscalia per a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per l'organització del 9-N són proporcionades o no.

En roda de premsa al Parlament, Carrizosa ha demanat als partits catalans que no utilitzin políticament un afer "netament" judicial i que "no es fiquin" en la tasca dels jutges. "No ens agrada que hi hagi polítics catalans imputats o acusats, però tampoc ens agrada que ningú es pensi que està per sobre de la llei", ha asseverat. El dirigent de C's ha recordat a Mas, Ortega i Rigau que estan "sotmesos a la llei i els tribunals com qualsevol ciutadà" i que han de rebre "el mateix tracte" que la resta per part dels jutges. "M'agradaria demanar als partits polítics que no es pensin que qualsevol cosa està permesa", ha insistit.

Així, ha considerat que Mas, Ortega i Rigau han de ser conscients que de la mateixa manera que la resta de ciutadans i dirigents polítics –"sigui gallec, andalús, francès o anglès"– s'han de cenyir a la legalitat i, a més, han de rebre "el mateix tracte, ni millor ni pitjor", que la resta de ciutadans per part dels jutges.

stats