Política 31/05/2016

Albiol avisa el Govern que deixarà de cobrar el FLA si desacata l'objectiu de dèficit

El líder del PP al Parlament acusa l'executiu d'evitar les detencions a Gràcia per no incomodar la CUP abans dels pressupostos i s'ofereix a negociar els comptes si Puigdemont dóna per mort el procés

Gerard Pruna
3 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol

BarcelonaDisposat a tensar al màxim l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha burxat aquest dimarts en el primer punt de fricció entre els dos grups independentistes: el topall de dèficit. El dirigent popular ha afegit pressió sobre el Govern amenaçant-lo amb que deixarà de cobrar els diners del FLA si accedeix a la petició dels cupaires de que els comptes desacatin obertament l'objectiu de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP al Parlament ha subratllat que uns pressupostos que incompleixin obertament l'objectiu de dèficit comportarien que "automàticament l'Estat no seguís col·laborant econòmicament amb el Govern", i ha recordat que en els propers dies el govern espanyol en funcions farà arribar 1.700 milions d'euros a la Generalitat a compte del FLA. "Oriol Junqueras i Carles Puigdemont han d'escollir entre la rauxa o seguir podent pagar factures".

Seguint la mateixa estratègia de buscar la confrontació entre la CUP i Junts pel Sí, Albiol ha carregat també contra la gestió que el Govern ha fet dels aldarulls a Gràcia. El dirigent popular ha criticat "el silenci" del president de la Generalitat, i ha avançat que demà li preguntarà pel seu posicionament durant la sessió de control al Parlament. Segons Albiol, el "silenci" de Puigdemont respon a la seva voluntat de "no incomodar la CUP" abans que es votin els pressupostos.

L'exalcalde de Badalona ha anat encara més enllà, i ha atribuït que "només hi hagi hagut dues detencions" a que Puigdemont ha donat "instruccions clares per no detenir ningú i no incomodar els seus socis de la CUP, que són els que estan a l'altra banda de les barricades". "La seguretat del barri de Gràcia no pot estar en risc per culpa que el president de la Generalitat no vulgui actuar", ha conclòs. El coordinador general del PP esmena així el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ahir va rebutjar traçar aquesta comparació en un dinar al Círculo Ecuestre.

Segons Albiol, Puigdemont només té dues opcions de cara als pressuposts: mantenir els actuals, "que la CUP hi voti en contra, i posar en evidència que e procés ha mort", o "fer un acte de responsabilitat", manifestar públicament "que el procés ha mort", retirar les partides destinades a estructures d'estat i buscar la col·laboració del PP. Tanmateix, ha donat per fet que el Govern seguirà amb el procés perquè necessita guanyar temps tenint en compte que "Convergència és un partit que està mort".

El PSC creu que el full de ruta sobiranista "està en hores baixes"

També la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha parlat de la negociació pressupostària. La dirigent socialista ha criticat que l'executiu de Carles Puigdemont hagi portat els comptes a la cambra sense haver-se garantit abans el suport d'algun grup. "És una irresponsabilitat", ha opinat Granados, que ha considerat els comptes "continuistes, resignats en matèria fiscal i desobedients amb el Parlament" i ha obert la porta a que el Govern decideixi retirar-los de l'ordre del dia del ple de la setmana que ve per no perdre la votació.

Segons Granados, el full de ruta dels partits independentistes "està en hores baixes" perquè Junts pel Sí i la CUP "no l'han compartit mai". "El dia que van votar el 9-N es va acabar l'acord", ha reflexionat, i ha assegurat que "el suposat mandat democràtic ha desaparegut de les declaracions públiques". "Ni ells mateixos se'l creuen", ha dit.

Ciutadans creu "difícil" que els pressupostos tirin endavant

També des de Ciutadans, el portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, ha considerat "difícil" que els pressupostos tirin endavant perquè "estan pensats per acontentar la CUP i no ho han aconseguit". "Veurem quin tràmit accidentat seguiran", ha apuntat Carrizosa, que ha lamentat que "CDC hagi posat el futur dels catalans en mans de la CUP".

El PP creu que Pedro Sánchez "és capaç de vendre Catalunya als nacionalistes"

Més enllà dels pressupostos, Albiol ha centrat la seva intervenció en carregar contra el PSOE i la proposta que va fer ahir el secretari general, Pedro Sánchez, per Catalunya. El líder del PP al Parlament ha considerat que els socialistes "no són conscients del que està passant a Catalunya" i els ha avisat "que la solució no passa per donar satisfacció als que volen trencar amb Espanya".

Pel dirigent popular, es pot parlar de millorar el finançament autonòmic i d'infraestructures, però no de millorar les competències des del punt de vista lingüístic i cultural perquè Catalunya ja té "prou competències" en aquestes àrees. Segons Albiol, que també ha carregat contra la presencia del PSC a la manifestació contra les suspensions del Tribunal Constitucional, Sánchez intenta "tenir el favor dels nacionalistes i de Podem posant en risc allò que representa Espanya a Catalunya". "És capaç de vendre Catalunya als independentistes per arribar a president", ha afirmat.

stats