Política 27/08/2016

Albiol avisa que l'Estat podria suspendre l'autonomia si es convoca el RUI

Demòcrates de Catalunya fa una crida als 'comuns' perquè apostin pel referèndum unilateral d'independència

Agències / Ara
3 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol

BarcelonaA mesura que el referèndum unilateral d'independència pren força com a instrument per "culminar" el procés, les forces unionistes també es posicionen sobre les eventuals conseqüències de portar-lo a terme. Aquest dissabte ha estat el torn del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que en una entrevista a Europa Press ha alertat la Generalitat que si tira endavant una consulta vinculant l'Estat aplicarà l'article 155 de la Constitució, que, entre altres coses, permet la suspensió de competències autonòmiques –no necessàriament totes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si [els independentistes] van augmentant la pressió i els disbarats, no ens semblaria malament que, d'una manera proporcionada, es respongui amb tots els instruments de l'estat de dret, incloent-hi l'article 155", ha sentenciat després que ahir la CUP apostés per celebrar el referèndum el juny de l'any que ve.

Albiol considera que aplicar aquest article "no vol dir la suspensió necessària de l'autonomia de Catalunya, sinó la capacitat de l'Estat de recuperar determinades competències" per impedir que se celebri un RUI o qualsevol iniciativa d'aquest tipus. Per això, s'ha mostrat convençut que mai es durà a terme un referèndum independentista a Catalunya, i ha avisat que impugnarà els pressupostos del 2017 de la Generalitat si inclouen una partida per finançar-lo. També ha recordat que l'organització del procés participatiu del 9 de novembre, l'any 2014, ha portat l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau als jutjats per suposats delictes de prevaricació.

A més d'aquesta impugnació, "l'Estat no permetrà que s'utilitzi la infraestructura i actuarà de la manera que correspongui, sempre duent a terme l'acció més proporcional possible", ha insistit, i ha fet broma animant els independentistes a organitzar un RUI a les seus de l'ANC i Òmnium perquè no podran fer-ho en instal·lacions públiques.

Des de Demòcrates, però, criden els 'comuns' a sumar-se al RUI

Les advertències del líder del PP, però, no frenen les veus independentistes a ampliar el suport al referèndum. Aquest dissabte, Demòcrates de Catalunya ha fet una crida a l'espai polític dels 'comuns' –és a dir, les confluències que integren Catalunya Sí que es Pot, En Comú Podem i Barcelona en Comú– a fer un "gir" i assumir el referèndum unilateral davant la negativa de l'Estat.

La portaveu del partit i diputada de Junts pel Sí, Assumpció Laïlla, en una entrevista a l'agència Efe, ha considerat que Catalunya està "en un punt en què és tan important el que es farà que ningú podrà rentar-se'n les mans ni amagar-se en argumentaris polítics partidistes". Davant la possible impugnació del govern espanyol, Laïlla ha dit que el referèndum es farà en el moment en què es porti a terme un "punt de ruptura" i de "canvi d'obediència normativa" al Parlament.

Laïlla ha recordat que ella mateixa militava fins fa poc més d'un any en Unió, un partit que "precisament es va trencar per això, perquè n'hi havia que crèiem que necessitàvem un estat per a Catalunya i havíem arribat a un carreró sense sortida en què havíem de decidir, mullar-nos i no quedar-nos en una gamma de grisos".

En aquest sentit, Laïlla ha considerat que és un "pas important" que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es plantegi assistir a la manifestació de la diada de l'Onze de Setembre.

Un "gest" de Colau que, per a Laïlla, s'ha d'"agrair", ja que "internament ha tingut dificultats per explicar per què participa en la Diada", però que "ajuda" un procés sobiranista que ha de ser "obert, no tancat".

"Els 'comuns' volen canviar la democràcia que tenim, les maneres de fer, fer una revolució democràtica. Precisament per això, més en safata que a Catalunya no ho tenen. Per tant, crec que faran aquest pas. I així com Colau ha fet el pas, hi haurà molta gent als 'comuns' que també el farà", ha dit.

Gallego (CCOO), en contra de la unilateralitat

Qui s'ha mostrat contrari al RUI aquest dissabte ha estat el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, que ha alertat que l'aposta per la consulta vinculant unilateral pot acabar "afeblint" la majoria social dels catalans a favor del dret a decidir. En una entrevista a l'ACN, Gallego ha lamentat que la política catalana "canvia de discurs massa sovint" i que el camí de la unilateralitat pot generar que s'acabi perdent el consens social al voltant d'un referèndum acordat amb l'Estat.

El líder sindical ha reiterat que el conflicte català és "polític" i que cal donar-hi solucions des de la política, de manera que el futur de Catalunya s'ha de decidir amb una consulta "legal, acordada i amb conseqüències jurídiques plenes".

stats