RETORN CONTROVERTIT
Política 22/07/2016

De Alfonso ja fa de jutge a l'Audiència de Barcelona

El CGPJ valida la seva reincorporació a l’Audiència de Barcelona

Laia Vicens
2 min
De Alfonso farà de jutge un mes després del cas Fernández Díaz

BarcelonaAhir va fer un mes que el diari Público va revelar les converses entre el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, en què maquinaven per fer emergir draps bruts de polítics independentistes i intentar torpedinar el procés. I, precisament ahir, De Alfonso va rebre el vistiplau per reincorporar-se a la carrera judicial, com a magistrat de l’Audiència de Barcelona, on tenia plaça fixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’òrgan que vetlla per la independència dels jutges respecte dels altres poders de l’Estat, va aprovar el reingrés de De Alfonso com a magistrat. Així ho havia demanat després de ser cessat com a director d’Antifrau pel Parlament, arran de la divulgació de les converses amb Fernández Díaz. Es tractava d’una aprovació previsible, perquè el CGPJ no tenia gaire marge per impedir el seu retorn a la magistratura. Només es pot suspendre un jutge si es dicta presó, llibertat sota fiança o s’obre un judici contra ell, cosa que en aquest cas no ha passat. De fet, al contrari, perquè la Fiscalia va concloure la setmana passada que no hi ha prou proves per iniciar una investigació penal sobre el cas.

Així doncs, i complint la llei orgànica del poder judicial, De Alfonso ha tornat avui al seu antic lloc de treball, a la secció setena de l’Audiència de Barcelona. Així ho ha comunicat l'organisme judicial a través d'un comunicat. "El magistrat ha vingut aquest matí per tal de fer efectiva la seva reincorporació al servei actiu a la seva plaça", han comunicat. Fins ara tenia una excedència com a jutge i podia tornar a la carrera judicial quan volgués, només demanant al CGPJ reincorporar-s’hi. Segons la normativa, el defenestrat director d’Antifrau havia de reincorporar-se a la feina dins dels vint dies hàbils següents al seu cessament, un termini que acaba avui.

El Parlament el va destituir el 29 de juny, una setmana després de l’esclat del cas i només amb els vots en contra del PP. La cambra va denunciar “un greu incompliment dels seus deures i obligacions” al capdavant de l’OAC, en utilitzar el seu càrrec per “fabricar” casos de corrupció per desprestigiar el sobiranisme.

L’avís dels jutges conservadors

Ara bé, el seu retorn no ha agradat a la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), un òrgan al qual De Alfonso va estar afiliat durant molts anys. Aquesta entitat va advertir dies enrere del “mal” que causa a la justícia que es permeti a magistrats que han exercit càrrecs públics de confiança tornar a la carrera judicial. De Alfonso va ser nomenat a proposta de CiU, i va rebre també els vots favorables del PSC, el PP i Ciutadans, les abstencions d’ERC i ICV-EUiA i els vots contraris de Solidaritat Catalana.

Quan va ser escollit director d’Antifrau, De Alfonso era un magistrat reputat, especialitzat en dret penal i professor del Centre d’Estudis Jurídics. En el seu currículum destacava la presidència del tribunal del cas Maremàgnum, que va condemnar a 13 anys de presó dos porters i un vigilant de seguretat d’una discoteca per la mort del jove equatorià Wilson Pacheco. Un currículum ara esquitxat per l’ombra de la conspiració amb poders polítics per dinamitar l’independentisme.

stats