Política 28/02/2012

El govern espanyol prepara retallades "sense precedents" per fer front al dèficit

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría anuncia uns pressupostos "austers, ajustats i realistes". L'executiu vol eliminar el 20% de les entitats públiques

Ara
3 min

BarcelonaL'endemà que es conegués la xifra provisional del dèficit i se sabés que el govern espanyol encara ha de retallar 29.000 milions d'euros, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha deixat clar que els pressupostos del 2012 seran "austers, ajustats i realistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, ha afegit que el govern espanyol haurà de fer un exercici d'austeritat "sense precedents", com a conseqüència directa d'uns darrers anys de "vertadera irresponsabilitat" del govern de Zapatero. "És com si estiguéssim vivint la ressaca després d'una gran festa", ha dit Alonso.

En una compareixença al Senat, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha avançat que l'executiu estudia eliminar el 20% de les entitats públiques, sense donar-ne més detalls. El mes de gener, l'executiu va anunciar que aprimaria les estructures de l'administració de l'Estat per fer front a la crisi i que exigiria a les comunitats autònomes la supressió de 431 organismes públics en el Consell de Política Fiscal i Financera. Un informe del 2010 del govern de Zapatero recomanava suprimir 515 entitats públiques. Només se n'han suprimit 69. Aquest divendres passat, el consell de ministres va aprovar unificar en un sol organisme totes les comissions reguladores. Barcelona perd la seu de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.

Santamaría ha avançat que, a banda de la futura llei de transparència que l'executiu aprovarà en el termini d'un mes, establiran sancions per als responsables públics que incompleixin el límit de dèficit i endeutament que fixa la llei d'estabilitat pressupostària. La vicepresidenta espanyola ha qualificat de "demolidores" les últimes dades del Banc d'Espanya, que constaten que el deute acumulat pels organismes públics és de vora els 60.000 milions d'euros, "pràcticament el triple que fa tres anys".

Es dispara el dèficit

Espanya va tancar el 2011 amb un dèficit públic provisional del 8,51%, 2,51 punts per sobre del 6% acordat amb Brussel·les. Per reduir aquest desviament fins a l'objectiu del 4,4% per al 2012, el govern espanyol haurà de retallar aquest any uns 44.115 milions. En realitat, però, serien 29.015 milions més, després que amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust aprovat, l'executiu calculi haver estalviat uns 15.100 milions.

Mariano Rajoy ja va anunciar la setmana passada que presentarà els pressupostos del 2012 el 30 de març, cinc dies després de les eleccions andaluses. Tot i que va avançar que els comptes seran "més austers" que els de l'any passat, es va mostrar confiat que no es traduiran en revoltes socials.

L'executiu espanyol, però, no ensenyarà les cartes fins després de les eleccions andaluses i evita dir, de moment, com es concretarà aquest nou ajust als pressupostos: si amb més retallades o amb un nou increment d'impostos, com ara l'IVA.

Alfonso Alonso sí que ha deixat clar que "s'haurà de revisar la cartera de serveis i ajustar-la, deixant de banda la demagògia". En aquesta línia, no ha tancat la porta a mesures que ja ha aplicat la Generalitat, com el copagament sanitari, malgrat que fins ara no l'hagin "considerat" com la via més "eficaç", ha recordat.

El govern espanyol espera que Brussel·les revisi l'objectiu de dèficit abans de divendres

D'altra banda, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha avançat aquest dimarts que el consell de ministres de divendres aprovarà el sostre de despesa per a les administracions públiques, que inclourà un nou objectiu de dèficit per al 2012. El govern espanyol entén que en les pròximes hores, i un cop hagi enviat a Brussel·les les dades que apunten que el 2011 es va tancar amb un 8,51% de dèficit real, Europa enviarà a l'Estat una nova xifra. Si no és així, l'Estat haurà de fer un ajustament de 44.000 milions per complir amb els objectius marcats del 4,4% del PIB. L'ARA ja va avançar que l'executiu de Rajoy ha obert negociacions.

stats