Política 24/08/2012

Alfred Bosch: "CiU s'entén al Congrés amb un partit espanyolista"

ERC veu en el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, un escull per a l'apropament. Alfred Bosch va advertir ahir que l'entesa no és possible si CiU segueix pactant amb el PP al Congrés.

M.c.
2 min
El cap de files del grup d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu.

BARCELONADesprés de setmanes de flirteig dels dirigents de l'ala més sobiranista de CiU amb Esquerra, el cap de files dels republicans a Madrid, Alfred Bosch, va marcar distàncies ahir amb la federació nacionalista per la propensió de Josep Antoni Duran i Lleida a l'entesa amb el PP. Tal com ja havien advertit els dirigents republicans, Bosch va insistir ahir que en cap cas l'acord al Parlament pel pacte fiscal basat en el concert econòmic comportaria un "xec en blanc" per a CiU. Però Bosch va anar més enllà i va avisar que l'entesa serà més difícil si la federació segueix entenent-se amb el PP. El líder d'ERC a Madrid va replicar així, en declaracions a RAC1, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que els últims dies ha donat per fet que les relacions amb ERC donaran fruits en el futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que no podem fer és donar un xec en blanc a una federació que a Madrid s'està entenent amb un partit que és espanyolista, que vol recentralitzar i que està enderrocant l'estat del benestar", va alertar Bosch, que va afegir: "És obvi que aquest doble joc no el permetrem".

Entre els interessos i la nació

Bosch va instar CiU a fer una aposta clara per fer avenços significatius en el benestar dels catalans, no defallir entorn del concert econòmic i avançar decididament cap a un procés d'autodeterminació. En aquest cas, va assegurar, ERC hi serà. Però si la federació "permanentment pacta amb el govern espanyol" als republicans que no els busquin. Precisament per això Bosch va instar CiU a decidir si pensa posar per davant de qualsevol altra cosa els interessos nacionals del país o si opta per "fer negoci amb els interessos nacionals de Catalunya".

Davant les crides de dirigents de CiU, especialment de CDC, perquè ERC garanteixi l'estabilitat del Govern després de l'acord al Parlament per al pacte fiscal, que l'allunya d'un PP que ja amenaça de trencar els acords pressupostaris, els republicans han deixat clar que mantenen les condicions que ja havien fixat per apuntalar el Govern, en minoria. És a dir, l'aposta decidida per la Hisenda pròpia pactada o unilateral; atacar la reducció del dèficit també per la via d'incrementar els ingressos amb una fiscalitat progressiva i amb la recuperació d'impostos com el de successions per a les grans fortunes, i un compromís amb la transparència, fent net en casos que esquitxen CDC, com el suposat finançament irregular relacionat amb el cas Palau o el cas de les ITV. El rumb que pren el Govern i les aliances que prioritza seran visibles aquesta tardor, amb la negociació del pacte fiscal i el debat del pressupost del 2013, que inclourà retallades severes.

stats