PROCÉS BASC
Política 24/10/2011

ERC entén que ja "no és vigent" que l'exèrcit sigui el garant de la unitat de l'Estat

Alfred Bosch reclama que l'H¡mne de la Pau de Pau Casals sigui l'oficial de l'ONU i opina que el cas de les "motxilles" de la Diputació de Barcelona "no està prou madur com per portar-lo als tribunals"

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch i Oriol Junqueras

BarcelonaEl candidat de la coalició independentista que lidera ERC per al 20-N, Alfred Bosch, ha explicat aquest matí que la seva candidatura entén que l'article vuitè de la Constitució (que especifica que "les forces armades [...] tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional") "no pot ser vigent", ja que és una "herència del franquisme" que "en democràcia plena no hi hauria de ser". Arran de la fi definitiva de la lluita armada per part d'ETA, Bosch creu que "s'ha acabat la por, les rèmores de qualsevol conflicte" i "s'ha d'obrir un nou escenari on fins i tot sigui possible l'exercici del dret a l'autodeterminació" del País Basc o Catalunya". El candidat republicà, però, ha especificat que això no vol dir que vulguin promoure una reforma constitucional, ja que la seva candidatura no és "reformista espanyola", i ha avançat que dijous es reuniran amb representants de l'esquerra abertzale a la seu d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, Bosch s'ha sumat a les demandes de la família de Pau Casals perquè la peça Himne de la Pau que el músic va compondre per a les Nacions Unides fa 40 anys sigui declarat himne oficial de l'ONU. Quatre dècades després del famós discurs de Casals demostrant la seva catalanitat, ERC seguiria subscrivint "íntegrament" aquell "missatge de pau i democràcia plena".

Finalment, el candidat creu que el cas de les motxilles de la Diputació de Barcelonamotxilles encara "no està prou madur com per portar-lo als tribunals". Tot i això, s'ha mostrat "a favor de la transparència" i ha demanat parlar-ne més endavant, tot i que Bosch ja ho hauria comentat amb altres membres del partit –que quan es va aprovar la mesura disposava d'una vicepresidència a la Diputació– que no vol concretar.

stats