NOVA ETAPA
Política 12/01/2013

ERC acusa el govern espanyol de "confondre la Constitució amb la inquisició" per "castigar"

Bosch replica a Sáenz de Santamaria que un aturat català té més motius per ser independentista

Acn
2 min
Alfred Bosch, portaveu d'ERC al Congrés

BarcelonaERC ha reaccionat a les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria, que va advertir que l'executiu estatal actuarà amb la llei i la Constitució contra les aspiracions sobiranistes. El portaveu republicà al Congrés, Alfred Bosch, ha acusat el govern del PP de "confondre la Constitució amb la inquisició" amb l'objectiu de "castigar, amenaçar i censurar". Bosch ha apostat aquest dissabte per "canviar les lleis, i és que les lleis no permeten votar" en un referèndum. El republicà, a més, ha replicat a la vicepresidenta que un aturat català té més motius que la resta de ciutadans per ser independentista, perquè la desocupació és "en gran part" culpa de ser a Espanya. Alfred Bosch s'ha referit al govern espanyol després de les paraules de divendres per assegurar que "no pot ser" que l'executiu de l'Estat "confongui la Constitució amb la inquisició i que serveixi només per castigar, amenaçar, prohibir i censurar". "La Constitució va ser concebuda com una casa de llibertats i no com una gàbia de càstig", ha afirmat Bosch, que ha insistit que la carta magna "ha de permetre desenvolupar les llibertats i permetre votar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el republicà ha considerat una anomalia que la Constitució sigui interpretada per evitar una votació democràtica. "Si la gent vol votar, la gent votarà, digui el que digui l'actual llei", ha explicat, i ha afegit que "no pot ser que votar sigui il·legal". En aquest sentit, Bosch ha assegurat que "si les lleis diuen que votar el futur polític és il·legal, s'han de canviar les lleis, s'ha de canviar la legislació". "Per això hi ha els legisladors", ha sentenciat.

D'altra banda, el republicà ha replicat a Sáenz de Santamaria, que va dir que a Catalunya el Govern s'hauria de preocupar més pels desocupats i que els aturats catalans no deuen entendre per què les aspiracions sobiranistes són la prioritat ara mateix. "Ser aturat no és una condició que incapaciti per a res, i un aturat pot voler la independència com qualsevol altre. De fet, més, perquè l'atur es deu en bona part a la pertinença a l'estat espanyol, i és normal que un aturat pensi que en una república catalana hi hauria més feina per a tothom", ha contestat Alfred Bosch.

Mentre el portaveu d'ERC al Congrés feia aquestes declaracions a Barcelona, a Madrid el comitè federal del PSOE s'estava reunint, i el PSC explicava als seus companys socialistes les seves aspiracions per un estat federal i en favor del dret a decidir. Per Bosch, aquesta actitud del PSC és "admirable i meritòria", però ha advertit que ERC i la majoria de catalans "pensem que després de 35 anys d'intentar-ho, no volem perdre més el temps". "Si el que volen al PSC és federar-se amb el ministre Wert, amb el coronel Alemán o amb Alejo Vidal-Quadras, els hi animo, però la nostra solució no passa per aquí", ha sentenciat.

stats