CONGRÉS DELS DIPUTATS
Política 24/11/2011

El full de ruta d'ERC a Madrid: autodeterminació, concert econòmic i fiscalitat progressiva

Alfred Bosch reclama generositat al PP, amb majoria a la mesa, per facilitar la constitució de grups al Congrés amb una lectura favorable del reglament

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch, Joan Tardà i Teresa Jordà, els tres diputats d'ERC al Congrés

BarcelonaEls tres diputats al Congrés que finalment ha reeditat ERC-RCat-Catalunya Sí, Alfred Bosch, Joan Tardà i Teresa Jordà, han comparegut aquest matí per explicar el full de ruta de la coalició a Madrid. Segons el cap de llista, aniran a "defensar el país on hi ha el poder estatal" a través de dues línies de treball. La primera es basa en una "sortida nacional a la crisi política", que bàsicament es basa en reclamar el reconeixement per llei del dret a l'autodeterminació per part de Madrid. I la segona és una aposta per una "sortida catalana a la crisi econòmica", que contempla treballar pel concert econòmic tal com el defineixen les conclusions de la comissió parlamentària, impulsar una fiscalitat progressiva amb menys pes per als impostos que graven a tothom i "que els que paguin més paguin més" a través d'impostos a les grans fortunes, al patrimoni i a successions i finalment aplicar una "austeritat alternativa" que no retalli en serveis bàsics, sinó en "allò que penja de l'Estat, que realitza poca despesa social", com a l'exèrcit, el Senat, l'Audiència Nacional, alguns ministeris –Bosch reclama a Mariano Rajoy que, per començar, "no nomeni els ministres del ram"–, l'AVE o un "sistema aeroportuari caduc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per que fa a la constitució dels grups al Congrés, Bosch ha demanat generositat al PP, que pot fer una lectura favorable del reglament que permeti a Amaiur i UPyD tenir grup propi i a ERC tancar-ne un amb BNG o Compromís. "No fa bona olor tal com ho està portant el PP", ha reconegut, per afegir que la seva intenció "és treballar amb qui comparteix els principis" esbossats. A banda, esperen articular un front comú per defensar els temes de país amb CiU i ICV.

stats