CAP AL 20-N
Política 13/11/2011

Ofensiva d'ERC per fer forat entre els penedits i decebuts de CiU i PSC

Carretero denuncia que el PP “ja governa” a Catalunya perquè és qui li aprova els pressupostos a CiU. ERC erigeix el 20-N en termòmetre per calibrar l'acceptació del nou projecte

Marc Colomer / Roger Tugas
2 min
Junqueras presenta el 20-N com un plebiscit al nou rumb d'ERC

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha clos el míting central de la coalició independentista amb RCat i Catalunya Sí fent una crida a “la bona gent” que els reconeix la feina feta però que dubta entre votar-los a ells o al PSC o CiU. Així, davant d'un Palau de Congressos ple, ha criticat que els socialistes no serviran per frenar el PP perquè “ja voten cada cosa junts, fins i tot la reforma de la Constitució”, i ha afegit que no poden defensar els serveis socials perquè prioritzen la despesa en “aeroports i línies de tren d'alta velocitat inútils” i la seva candidata, Carme Chacón, és la ministra de Defensa, un departament amb un pressupost 43 vegades superior al dèficit català en sanitat. De CiU ha denunciat que “no avantposa els interessos de Catalunya”, ja que dóna la cartera de Cultura de la diputació de Barcelona a l'alcaldable del PP a Rubí -que es va presentar amb el lema “Primer els de casa”- i Josep Antoni Duran i Lleida “fa la feina bruta al PP” en proposar l'aprimament de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel cap de llista de la coalició, Alfred Bosch, ha assegurat que han “après que la missió d'ERC no és ser els més purs, sinó navegar amb el vent a favor”. En aquest sentit, ha reivindicat la seva opció com a “útil i pragmàtica” perquè “volem l'impossible és l'autonomisme -que porta a la ruïna- i el federalisme -ja que a l'altra banda ningú es vol federar amb nosaltres-”. Tant Bosch com el líder de Reagrupament, Joan Carretero, han llançat un dard dirigit a les organitzacions de l'esquerra independentista que fan campanya per l'abstenció, com la CUP, amb l'argument que no té sentit que els independentistes es presentin a uns comicis espanyols. “Totes les eleccions que es produeixen a Catalunya són espanyoles. També les municipals. Ho dic per si algú es despista”, ha clamat Carretero, que ha afegit: “Com pot ser que algú que diu que és independentista pugui pensar que és bo que hi hagi 0 diputats independentistes al parlament espanyol?”

Carretero ha estat especialment dur amb CiU: “Duran té la barra de dir que vol aturar el PP?. Qui governa en un país és qui n'aprova els pressupostos i a Catalunya, la diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona els aprova el PP”. Per tant, per Carretero, el PP “ja governa a Catalunya”.

Termòmetre del canvi

L'actor Quim Masferrer ha fet les delícies d'un públic motivat com feia anys en el seu paper de presentador de l'acte. De la mateixa manera que les melodies de Lluís Llach, interpretades per la cantant Aitana Ferrer i pel quartet Estel Roig, han aportat emotivitat en un acte que ERC ha plantejat com a autèntic termòmetre emocional del canvi de cicle des de la renovació profunda de projecte i cares. De fet, per ERC, el 20-N serà també una forma de calibrar l'acceptació social del seu nou projecte.

stats