Política 29/09/2014

Almunia proposa ara que els catalans aprovin un nou Estatut

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de competència demana una "anàlisi serena" de la situació tant a la societat catalana com l'espanyola

Efe
2 min

MadridEl vicepresident de la Comissió Europea i comissari de competència, el socialista Joaquín Almunia, proposa ara que els catalans votin un nou Estatut per sortir "del problema actual". Considera que "la desgràcia" que està vivint Espanya ve del fet que el Partit Popular "recorregués l'Estatut que ja havien aprovat els catalans". "Llavors va començar el problema", ha matisat durant un esmorzar informatiu organitzat pel Fórum Europa al Ritz de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La desgràcia que tenim és que es va seguir aquesta via, va haver-hi un referèndum [...], el PP el va recórrer al Tribunal Constitucional i llavors va començar el problema, però són problemes que en democràcia tenen solució", ha opinat.

En aquest sentit, considera ara que això "es pot fer d'una altra manera". Proposa fer una reforma estatutària per la via de la Constitució i després sotmetre'l de nou a la votació del poble de Catalunya, que és el que es va fer amb Zapatero amb l'aprovació de l'Estatut. És a dir, proposa l'elaboració d'un nou Estatut.

Convençut que el 9-N no se celebrarà

Tot i això, en la mateixa línia que el PSOE, s'ha mostrat convençut que la consulta se suspendrà. Defensant la Constitució –que ha denominat com una "benedicció", tot i que ha de ser revisada abans que s'"esgoti"–, ha assenyalat que "sembla obvi que una consulta d'aquesta naturalesa no la pugui exercir un sola comunitat autònoma", ja que "empara totes les parts".

Per això ha demanat una "anàlisi serena" tant a la societat espanyola com la catalana sobre el 9-N. En declaracions a la Cope, ha matisat, en la línia del que defensa el PSOE, que "la consulta i la llei de consultes no són compatibles amb la llei", però ha considerat que cal una reflexió des dels dos pols.

"La consulta i la llei de consultes no són compatibles amb la llei, i, per tant, s'ha d'obrir, des del meu punt de vista, una anàlisi serena de la situació de la societat catalana, de cap on l'estan portant alguns, o molts, i en el conjunt de la societat espanyola una anàlisi serena del perquè hi ha un estat d'ànim així en part de la societat catalana", ha assenyalat.

Avís al govern de Mariano Rajoy

Almunia també ha advertit que, tot i els importants ajustos realitzats, a Espanya li queda "molt per fer" tot i haver esquivat, de moment, el fantasma de la recessió. Ha assegurat que no està "tan present" com caldria a Europa i ha alertat d'un "cert virus de l'euroescepticisme" a l'Estat.

El comissari de Competència ha demanat als governs europeus que evitin la "tercera recessió" perquè l'eurozona "no està fora de risc".

stats