Política 01/12/2016

Álvaro Nadal demana a la Generalitat que abandoni les "disquisicions competencials" i cooperi amb l'Estat

Rafael Catalá deixa clar que les querelles contra polítics pel procés no entren dins la negociació amb Catalunya perquè no depenen del govern espanyol

Ara
2 min
Álvaro Nadal PP

BarcelonaDesprés que en els últims dies s'hagi fet palesa la distància entre el discurs i els fets del govern espanyol a l'hora de construir ponts amb Catalunya, el ministre espanyol d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha reiterat aquest dijous que l'executiu de Mariano Rajoy busca un "acostament de posicions" amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, de fet, ha acusat indirectament la Generalitat de la falta de diàleg i li ha demanat que abandoni les "disquisicions competencials" i s'avingui a facilitar un espai de "cooperació" amb l'Estat. El ministre, que s'ha mostrat convençut que "l'independentisme no està avançant", ha argumentat que el ciutadà de Catalunya només vol viure millor i que, per tant, "li és igual qui li presti els serveis".

El gran escull a l'hora d'establir el diàleg, però, no són tant les competències com el referèndum. Gairebé a la mateixa hora que el president català, Carles Puigdemont, avisava aquest dimecres l’Estat que la votació sobre el futur de Catalunya ha d'estar sobre la taula, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, enterrava des de Madrid qualsevol opció de negociar sobre el dret a decidir.

El diàleg s'encalla abans de començarDe fet, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha reiterat aquest dijous que es poden debatre amb la Generalitat totes les seves peticions amb l'excepció del referèndum. En una entrevista a RNE, Catalá ha deixat clar, a més, que no es pot vincular la negociació entre institucions amb la demanda de la Generalitat que es retirin les querelles contra polítics pel procés; d'entrada, ha dit, perquè aquestes querelles no depenen del Govern, sinó de la Fiscalia.

"Si s'ha comès algun delicte, que jo no ho sé, no es pot ficar al paquet de la negociació", ha afirmat, i ha afegit: "No podem associar la idea que volem tenir un diàleg franc i obert amb les institucions de Catalunya amb un 'perquè això vagi bé a veure si retirem les querelles'. Això no és a les nostres mans". El ministre ha subratllant que la Fiscalia actua "amb absoluta autonomia" quan analitza uns fets i veu indicis de delicte.

D'altra banda, Catalá ha considerat que per millorar aspectes com el finançament autonòmic o les relacions entre Govern i comunitats no és necessària una reforma de la Constitució, si bé ha matisat que, si es vol reformar, se'n pot parlar.

stats