Política 04/05/2015

Amadeu Altafaj: "La democràcia a Europa funciona amb majories parlamentàries"

El representant permanent del Govern a la Unió Europea preveu que Brussel·les reclami al govern espanyol que negociï amb Catalunya en cas d'una victòria clara dels partits independentistes el 27-S

Marc Toro
3 min

BarcelonaUn dels grans interrogants de cara a les eleccions plebiscitàries del 27-S és saber com reaccionarà Europa en cas que els resultats donin una clara majoria parlamentària als partits a favor de la independència. També s'ho pregunta Amadeu Altafaj, representant permanent del Govern a la Unió Europea (UE) i un dels catalans amb més experiència i recorregut a les institucions comunitàries. Tot i això, deixa clar que les majories parlamentàries són per a Europa l'aval de les grans decisions. "No puc dir què diran l'endemà, però cal tenir en compte que la democràcia parlamentària a Europa funciona d'acord amb majories parlamentàries", ha afirmat aquest dilluns Altafaj en una entrevista d'Antoni Bassas per a l'Ara Vídeos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Altafaj ha considerat que la possibilitat d'elaborar una llista conjunta de cara al 27-S –ja descartada tant per CiU com per la resta de forces sobiranistes– hauria estat la millor fórmula de cara a les eleccions plebiscitàries. "Brussel·les hauria entès millor un resultat avalat per una llista única", ha dit. No obstant això, ha reconegut que hi ha altres maneres de fer saber a Europa quina és la voluntat dels catalans, i ha afegit que l'important és que el resultat i el missatge que es desprengui dels comicis sigui "clar, potent i entenedor". Una possibilitat per aconseguir aquest objectiu, ha admès, seria que tots els partits sobiranistes portessin al programa el compromís a favor de l'estat propi.

Segons ha explicat l'entrevistat, Brussel·les no ha perdut interès pel tema català després del 9-N. Al contrari, ha dit, "segueix estant ben amunt de l'agenda". I ha explicat que els seus interlocutors comunitaris no només entenen els arguments dels catalans, sinó que "els xoca com gestiona o, directament, no gestiona el govern espanyol aquest tema, com se’ls ha escapat de les mans i no s’ha recorregut al diàleg polític". És per això que el representant de l'executiu a Brussel·les preveu que si el resultat del 27-S és favorable a la independència Europa reclami al govern espanyol que negociï amb Catalunya. "I és possible que algú a Europa ja ho hagi suggerit", ha afegit.

"Som i serem ciutadans de la UE"

Seguint amb les relacions de Catalunya amb la resta d'Europa en un hipotètic escenari d'independència, Altafaj ha volgut insistir que, estrictament parlant", no és veritat que la Catalunya estat quedés automàticament fora de la UE. "És un cas que no està explícitament previst als tractats, però hi hauria d’haver un nou encaix, una negociació. El fonamental és entendre que seria una qüestió política, i que l'encaix jurídic seria conseqüència de discussions polítiques", ha argumentat. I després de considerar que la gran majoria de catalans no conceben el seu futur allunyats de la UE, ha sentenciat: "Som i serem ciutadans de la UE, fins al 28-S i més enllà".

Europa, pendent fragmentació política a l'Estat

Més enllà del procés sobiranista, Brussel·les està més pendent que mai del seguit d'eleccions convocades aquest any a nivell estatal. "Quan des de Brussel·les es mira el sud, estan molt interessants en la fragmentació política creixent", ha dit Altafaj, per afegir que, donades unes xifres de creixement econòmic esperançadores a l'Estat, el vessant polític suscita més interrogants. "Dels partits polítics dels quals ara es desconeix l'ideari, programes i experiència administrativa –com Podem o Ciutadans–, l'interrogant és si seran una font d'inestabilitat o si desencadenaran un procés normal de canvi de cultura política", ha conclòs.

stats