Política 26/11/2014

Dimiteix la ministra espanyola de Sanitat pel cas Gürtel

Ana Mato reacciona així a la decisió del jutge Ruz de considerar que s'havia beneficiat dels negocis del seu exmarit

M. Ferrer / J. Rusiñol
2 min
La ministra de Sanitat, Ana Mato, durant la sessió de control del Congrés aquest dimecres. EFE

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha decidit presentar la seva dimissió després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz hagi considerat que es va beneficiar dels negocis del seu exmarit, imputat en el cas Gürtel. En un comunicat, Mato ha dit que "sota cap concepte" vol que la seva "continuïtat al càrrec pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Espanya, el seu president ni tampoc el Partit Popular".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, Mato no ha convocat cap roda de premsa per donar explicacions. En el comunicat, defensa que la interlocutòria de Ruz "en cap cas" li imputa cap delicte ni li atribueix cap responsabilitat penal. Assenyala, a més, que no ha tingut "coneixement de cap delicte que s'hagi pogut cometre". "Es limita a comunicar-me la resolució a efectes merament civils com a conseqüència de la meva situació familiar en el moment en què suposadament es van produir els fets", afegeix just abans d'anunciar que presenta la seva dimissió.

Finalment, agraeix tant la "confiança" de Rajoy com també la de la resta de ministres i dels companys de partit.

El cas Gürtel entra al ministeri

La pèssima gestió de la crisi de l'Ebola va posar contra les cordes la ministra. Se li va escapar de les mans i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acabar agafant el timó de la crisi i anul·lant Mato, que va continuar instal·lada en el ministeri, convertit en el seu peculiar refugi per allunyar-se de l'ombra allargada del cas Gürtel. Però la trama l'ha acabat enxampant i la seva dimissió no ha estat vinculada a cap problema de gestió, sinó als negocis del seu exmarit, Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón.

Nova crisi al govern de Rajoy

Es tracta de la segona dimissió del govern de Mariano Rajoy en només dos mesos i d'una decisió a les portes del debat sobre regeneració democràtica convocat pel mateix president espanyol dijous al Congrés. Rajoy té previst presentar les seves mesures anticorrupció a la cambra baixa en un debat que estarà marcat, amb tota probabilitat, pel cas Gürtel.

stats