Política 06/03/2015

Andalusia arrenca el cicle polític amb una campanya marcada per la irrupció de Podem i Ciutadans

Susana Díaz es proposa guanyar "àmpliament" davant la irrupció de nous actors al parlament autonòmic

Ara
2 min
Susana Díaz, en el míting d'arrencada de campanya / EFE

BarcelonaLes eleccions andaluses del 22 de març marcaran l'obertura d'un cicle polític que seguirà amb les municipals, les catalanes i les espanyoles previstes per finals d'any. Serà també el primer test per situar el termòmetre real de la irrupció a nivell estatal de partits com Podem i Ciutadans, amb forta presència a les enquestes. Precisament una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic ahir dijous va marcar el tret de sortida de la campanya andalusa, tenint en compte que atorgava fins a 22 diputats a Podem i fins a cinc a Ciutadans. Traducció: el PSOE, representat per Susana Díaz –candidata per primera vegada a les eleccions– necessitarà entendre's amb algun partit per poder governar després d'haver trencat el pacte que tenia amb Izquierda Unida (IU) i haver anticipat els comicis, que en un principi estaven previstes per al 2016.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem guanyar bé i àmpliament", va reivindicar Díaz, que en els últims dies ha vist com el cas dels ERO explicava directament dos dels seus antecessors, Manuel Chaves i José Antonio Griñán. "Cal que Andalusia se situï en el lloc que mereix a Espanya", va defensar l'actual presidenta de la Junta, que va fer servir el seu fill en el míting d'arrencada: "Vull mirar als seus ulls i dir-li que hem guanyat una Andalusia millor de la que els nostres pares ens van deixar a nosaltres".

El candidat del PP, Juan Manuel Moreno, s'estrena com a cap de files dels populars i les enquestes li auguren una baixada estrepitosa després que fa tres anys Javier Arenas s'imposés al PSOE amb l'obtenció de 50 escons que no li van servir per governar. "Tenim quinze dies per fer història. Tenim el millor equip i quinze dies per fer gols", va indicar Moreno, que va demanar el vot "meditat" i, sense esmentar Podem i Ciutadans, va fer una crida a "no deixar-se endur pels cants de sirena de partits que no tenen un projecte clar".

"Tenim més pressa que ningú per aconseguir un canvi", va considerar Teresa Rodríguez, candidata de Podem en l'arrencada de la campanya des de Cádiz. José Marín, candidat de Ciutadans, va considerar que a Andalusia hi ha una "autèntica marea taronja" a favor del partit que lidera Albert Rivera. Antonio Maíllo, candidat d'una IU que seria última força al parlament autonòmic segons el CIS, vol convertir la campanya en "un crit de recuperació del poder andalús".

stats