Política 16/02/2011

Andorra celebrarà eleccions anticipades el 3 d'abril

Les dificultats per aprovar lleis fonamentals, com la dels pressupostos generals, i altres lleis bàsiques, com la de l'IVA, han fet caure el govern andorrà

efe
1 min
jaumebartomeu

Andorra la VellaEl cap del Govern andorrà, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, va decidir ahir dissoldre l'executiu i convocar eleccions per al pròxim 3 d'abril. Bartumeu, que va arribar al poder fa justament dos anys, s'ha vist obligat a convocar comicis anticipats davant les dificultats per aprovar lleis fonamentals, com la de pressupostos generals i altres lleis bàsiques, com la de l'IVA. El fet que el Consell General (parlament) no disposi de majoria absoluta i la constant falta d'acord amb els grups de l'oposició ha impossibilitat a l'equip de Bartumeu donar llum verda als pressupostos generals de l'any passat i als d'aquest any 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Consell General està format per 14 consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), 11 de Coalició Reformista (en la qual hi ha el tradicional Partit Liberal) i 3 d'Andorra pel Canvi (ApC). Jaume Bartumeu repetirà com a candidat al capdavant del PS en els comicis generals d'abril, segons les fonts consultades, i ara la incògnita se centra en què farà l'oposició i en quina forma concreta es presentarà a les eleccions.

La setmana passada es va fer pública una nova formació de centre, que integren polítics de diferents corrents. La conformen, entre d'altres, exmembres destacats del Partit Liberal, com l'actual cònsol major (alcalde) d'Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i personalitats que havien tingut càrrecs de responsabilitat en el PS, com Jordi Cinca. Aquest nou partit, que es va presentar com una formació amb "vocació de governar", encara no ha donat a conèixer ni tan sols les sigles amb les quals concorrerà a les eleccions, ni els noms de les personalitats que lideraran el partit.

Bartomeu ha de comunicar la seva decisió de convocar eleccions als coprínceps andorrans, el bisbe de la Seu d'Urgell i el president de la República francesa.

stats