FINANCES PÚBLIQUES
Política 21/01/2012

El Govern limitarà el dèficit més enllà del que obliga l'Estat, però no regularà el deute

L'executiu central incorpora a la seva llei d'estabilitat pressupostària sancions per a qui no compleixi i requerirà informes previs a l'aprovació dels comptes autonòmics

Roger Tugas
1 min
El conseller Andreu Mas-Colell es va reunir amb el ministre Cristóbal Montoro abans del CPFF.

BarcelonaLa primera llei que esperen aprovar els governs d’Artur Mas i de Mariano Rajoy serà la mateixa, la llei d’estabilitat pressupostària de les respectives administració –la Generalitat fins ara només ha impulsat pressupostos i modificacions de lleis. Els dos executius busquen complir amb els principis establerts a la Unió Europea, donar confiança als mercats i evitar excessos pressupostaris que provoquin dificultats econòmiques com les actuals. Aprovant una llei pròpia, el Govern també espera blindar "la seva autonomia financera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els detalls de cada llei, però, diferiran bastant. Per una banda, la Generalitat fixa un dèficit màxim més restrictiu del 0,14% enfront el 0,4% que limita l'Estat, i preveu assolir-lo el 2018 enlloc del termini del 2012 de la llei espanyola. Madrid, però, prepara un articulat més complex que també posi el punt de mira en el deute i en els mecanismes per garantir-ne el compliment. Requerirà també informes a les comunitats autònomes i les grans ciutats abans d'aprovar els seus pressupostos, durant la seva execució i un cop liquidats, per controlar els nivells de dèficit i deute.

Podeu llegir la informació, amb les dades de l'anàlisi comparativa, a l'ARA PREMIUM.

stats