Política 24/01/2014

Mas-Colell: "Montoro ve a Catalunya a contrarestar l'impuls sobiranista"

El conseller d'Economia lamenta que el desembarcament del PP a Barcelona aquest cap de setmana es produeixi en un context d'"autèntica agressió" en l'àmbit de l'autogovern de Catalunya. No hi ha prevista cap trobada amb el ministre d'Hisenda

Ara
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en l'entrevista a 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no té previst veure's aquest cap de setmana amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que serà a Catalunya −juntament amb una part de la cúpula del PP, entre els quals el president espanyol, Mariano Rajoy− per intervenir en una convenció del PP a Barcelona titulada 'Junts sumem'. "És evident que Montoro ve en condició de militant del PP i amb l'objectiu de contrarestar l'impuls sobiranista de Catalunya", ha constatat Mas-Colell en una entrevista a 'Els matins' de TV3, en què ha lamentat que el desembarcament de la plana major dels populars es produeixi en un context d'"autèntica agressió" en l'àmbit de l'autogovern de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha afirmat, en aquest sentit, que cada setmana, "per no dir cada dia", el govern espanyol aprova mesures que es tradueixen en la "desconstrucció de l'autogovern", i ha citat, per posar alguns exemples, la reforma de la llei de les administracions −que preveu, entre altres qüestions, l'abolició de la figura del Síndic de Greuges− o la llei Wert. "Montoro ve avui a fer costat a aquestes posicions i, a sobre, ens dirà que ens està tractant molt bé", ha afegit amb ironia el titular d'Economia.

Un 'cafè per a tothom' "descafeïnat" per a Catalunya

En la mateixa línia, Mas-Colell ha lamentat que la intenció de l'executiu de Mariano Rajoy sigui "desconstruir l'estat de les autonomies" i continuar amb la política del 'cafè per a tothom' que, per a Catalunya, ara ja serà "un cafè descafeïnat", ha advertit el conseller, que ha conclòs: "Ens volen aplanar".

Convida Montoro a "obrir l'aixeta de les dades"

Mas-Colell no ha volgut entrar a valorar quin tipus de dades o informació aportarà Montoro en la seva intervenció en la convenció. Tanmateix, l'ha instat a parlar de les balances fiscals, i a fer-ho explicant la metodologia utilitzada. "Si en parla, jo ho celebraré perquè crec que el reconeixement de la validesa del concepte és important, i espero que no només ens en parli a nosaltres, sinó també a la resta d'Espanya", ha dit Mas-Colell. Alhora, ha demanat al titular d'Hisenda que "no es limiti a dir una xifra, sinó que expliqui la metodologia i què fa amb la part del deute públic que ens correspon". "I, sobretot", ha conclòs, "que, alhora que presenta xifres, obri l'aixeta de les dades".

Mas-Colell ha admès que la Generalitat ha fet sempre el càlcul de les balances fiscals "amb rigor i amb metodologies reconegudes i estàndards". Tanmateix, ha lamentat que no s'han pogut calcular les del 2011 perquè l'executiu de Mariano Rajoy no els ha enviat les dades. En aquest sentit, el conseller ha instat el govern espanyol a facilitar aquestes dades i ha obert la porta que sigui un organisme internacional "de consens" el que faci el càlcul de les balances fiscals. "Per a nosaltres seria fantàstic", ha admès.

La llista de concessions i immobles per vendre, "aviat"

Mas-Colell ha admès que l'aprovació dels pressupostos del 2014 aporta "estabilitat", un factor "important" per encarar aquest any amb "senyals favorables". Tanmateix, un dels punts més controvertits del text és la previsió de 2.300 milions d'euros d'ingressos que l'executiu català encara no ha revelat com obtindrà i que ha sigut un dels principals retrets de l'oposició. Mas-Colell ha avançat que el Govern farà pública la llista de concessions i de patrimoni a la venda "aviat" −sense precisar cap data aproximada−, i ha avançat que, amb total seguretat, quedaran exclosos els habitatges socials. "No hi haurà un programa massiu de venda o concessió de vivendes socials", ha dit Mas-Colell. Alhora, el titular d'Economia tampoc ha descartat obtenir part d'aquests ingressos per la via de l'acció política i, en aquest sentit, ha avançat que avui mateix enviarà un contenciós administratiu a Madrid per reclamar la disposició addicional tercera i per demanar que es revisin els ingressos del sistema de finançament per a aquest 2014.

stats