INTERVENCIÓ AUTONÒMICA
Política 22/07/2012

Mas-Colell afirma que vol "estudiar les condicions" del fons de liquiditat de l'Estat abans d'acollir-s'hi

El conseller d'Economia denuncia en una entrevista a 'La Repubblica' el dèficit fiscal català i la deslleialtat del govern espanyol en el repartiment del dèficit

Acn
2 min
LA SEGONA PART DE LA CIMERA El dia 12 de juliol els partits catalans es tornaran a reunir, com ja van fer el 30 de maig, per acabar de perfilar el nou model de finançament que aprovarà el Parlament a finals de juliol. La segona trobada -a la qual també assistiran Artur Mas, Andreu Mas-Colell i Francesc Homs, a la fotografia- serà l'última oportunitat per al consens.

RomaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha avançat que Catalunya decidirà si acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) després "d'estudiar les condicions" d'aquest mecanisme establert pel Tresor. En una entrevista publicada aquest diumenge al diari italià 'La Repubblica', Mas-Colell ha volgut deixar clar però que no s'ha de confondre la intervenció autonòmica, prevista a la Llei d'Estabilitat i que culminaria amb un votació al Congrés que desproveiria a les comunitats d'algunes de les seves competències, i aquest FLA, "que dóna liquiditat a les comunitats amb dificultats d'accés als mercats". Igualment, el conseller d'Economia ha descartat una intervenció directa de Catalunya per part del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya ha viscut situacions històriques molt difícils i continua -i continuarà- en peu", ha remarcat el conseller d'Economia. En aquest sentit ha assegurat que la Generalitat "no renunciarà" a l'autogovern de Catalunya i no creu que el govern espanyol prevegi una intervenció. En l'entrevista, Mas-Colell, ha fet referència al gran esforç que està fent el Govern per complir amb els seus compromisos i poder fer front a tots els pagaments pendents, però ha reconegut que no serà fàcil. Mas-Colell ha afirmat que els hospitals i els centres educatius concertats podrien no cobrar tot el que la Generalitat els deu durant el període d'estiu. "Estem treballant intensament per pagar amb la màxima normalitat però les tensions sobre la nostra tresoreria són fortes degut al tancament dels mercats", ha lamentat.

El conseller ha aprofitat per denunciar la situació de dèficit fiscal que viu el país i la deslleialtat del govern espanyol en el repartiment del dèficit. "La Generalitat és responsable de la despesa social (educació, sanitat, benestar social, justícia, seguretat, cultura) sense recaptar els nostres impostos i sotmesos a l'arbitrarietat de l'Estat respecte al compliment del sistema de finançament", ha criticat.

Per últim, Mas-Colell ha descartat que l'estat espanyol pugui sortir de l'Euro i ha destacat els esforços que està fent Catalunya per complir amb les polítiques europees d'austeritat. "Estem liderant l'aplicació d'aquestes polítiques a l'Estat", ha explicat.

stats