Política 10/12/2015

Anguita assegura que "Mas no vol la independència" i creu que portarà la "decepció" a Catalunya

L'excoordinador general d'IU carrega contra les "actituds insensates" que han portat el Govern i l'Estat a un "xoc de trens"

Marc Toro
3 min
Julio Anguita, excoordinador general d'IU, aquest dijous en una conversa amb periodistes a la UB / MARC ROVIRA

BarcelonaL’excoordinador general d’IU (1989-2000) Julio Anguita ha estat clar aquest dijous en relació al procés català. En una conversa amb periodistes a la UB abans de la presentació del llibre 'Atraco a la memória' sobre la seva vida política, escrit per l’historiador Juan Andrade, Anguita s'ha mostrat convençut que "Mas no vol la independència", sinó un "estat lliure associat" a l'Estat espanyol, amb el qual compartir fins i tot el Rei com a cap d'estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que ha criticat que CDC hagi generat la "il·lusió" als catalans de que amb l'estat propi s'aconseguirà "resoldre els seus problemes". Segons ha dit, el projecte polític de Mas portarà la "decepció" a Catalunya, cosa que "se li pot girar en contra".

Qui també va ser secretari general del Partit Comunista d’Espanya (PCE) entre 1988 i 1998 ha carregat, igualment, contra les les "actituds insensates" que han portat el Govern i l'Estat a un "xoc de trens". Anguita no s'ha volgut aventurar a preveure què pot passar en cas que el Parlament fes una una declaració unilateral d'independència (DUI), però ha recordat que l'opció d'una intervenció de l'exèrcit espanyol i la suspensió de l'autonomia (mitjançant l'article 155 de la Constitució) estan sobre la taula: "A partir d'aquí, vindrà el problema".

Al seu parer, gran part de la "responsabilitat" d'haver arribat en aquest punt és del govern espanyol, però creu que, "quan les coses continuen igual, parlar d'independència sense plantejar una perspectiva futur és un risc".

La CUP, abocada al "trencament" si investeix Mas

I és que tot i que ha fet una clara defensa de la convocatòria d'un referèndum a Catalunya -"s'hauria d'haver abordat fa temps"- i del dret dels catalans a la "lliure determinació", Anguita ha instat les forces sobiranistes a explicar què pensen fer si el 'si' a la independència guanya per majoria. "S'ha de plantejar al poble quina serà la política econòmica, la relació amb la UE [...] com s'entendrà la política fiscal...", ha argumentat l'històric dirigent comunista, que ha negat que els partidaris de l'estat propi hagin detallat com serà la Catalunya independent.

En aquest sentit, ha recordat que el model de país que sempre ha defensat CDC i el que planteja la CUP -"amb un element 'rojo' que prioritza les qüestions socials"- no tenen res a veure. El de Convergència, ha dit, va a "l'uníson" amb el del PP i el PSOE, i s'ha mostrat convençut que els cupaires estan abocats al "trencament intern" si investeixen Mas. "¿Com s'explicarà, si es vota a Mas, que s’hagi preferit combregar amb polítiques com que les que aplica Madrid?", s'ha preguntat.

El discurs de C's és "el mateix de sempre, res de nou"

Lluny de la seva contundència parlant de Catalunya, Anguita no s'ha mullat gaire en referència a les eleccions del 20-D, en considerar que les seves opinions podrien afectar la campanya. No obstant això, ha donat algunes claus per interpretar el seu punt de vista.

No ha entrat a valorar el fet que IU i Podem no arribessin a un acord per concórrer als comicis, però sí que ha lamentat l'operació mediàtica que -segons ell- s'ha fet en aquesta campanya contra la seva antiga formació i, concretament, contra el seu cap de llista, Alberto Garzón. "IU és tercera força política avui, és indignitat", ha dit en referència a l'exclusió de Garzón dels debats de caps de llista a la televisió.

En relació a Podem, ha admès que fa un any generava una "esperança de ruptura amb el bipartidisme", malgrat que ara -ha subratllat- les enquestes no diuen el mateix, mentre que de C's ha dit que "es presenta amb un projecte que a no té res a veure amb el passat" però que, en canvi, el seu discurs "té a veure amb el present". "Què en pensa C's de la UE? I de les retallades? Què en pensa de la creació de llocs de feina?", s'ha preguntat, per afirmar -en referència velada al PP- que el discurs de Rivera "és el mateix de sempre, res de nou".

stats