Política 06/04/2016

Annabel Moreno, nova alcaldessa d'Arenys de Mar després de prosperar la moció de censura

El pacte a cinc d'ERC, CUP, PSC,, CiU i ICV desallotja de l'alcaldia Estanis Fors, que veu en la transversalitat ideològica del nou govern un "batibull inexplicable"

Ara / Acn
2 min
Annabel Moreno, nova alcaldessa d'Arenys de Mar després de prosperar la moció de censura

BarcelonaAnnabel Moreno (ERC) és la nova alcaldessa d'Arenys de Mar, després que hagi prosperat la moció de censura promoguda per ERC, CUP, PSC, CiU i ICV per fer fora l'alcalde de Junts per Arenys, Estanis Fors. La mateixa alcaldessa ha reivindicat que el nou "govern a al valenciana" és una resposta al clima de "desconfiança i opacitat" que, segons els promotors de la moció de censura, s'havia instal·lat en el consistori durant el mandat de Fors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Claca a parts iguals en la sala de plens de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, que ha quedat petita durant el ple de votació de la moció de censura. Una moció que, de fet, s'intuïa des de l'endemà mateix del ple d'investidura del mes de juny. L'actual alcaldessa i l'alcalde sortint van empatar llavors a sis vots en la primera volta, per bé que el candidat de Junts per Arenys -llista formada per democristians i convergents escindits, i independents- va fer-se amb l'alcaldia en ser el candidat de la llista més votada. L'aïllament polític en què s'havia situat l'anterior govern municipal, debilitat després que l'única regidora del PP l'abandonés per desavinences en la gestió de l'àrea d'urbanisme mesos després d'entrar-hi ha propiciat el canvi.

"desconfiança i opacitat" del govern sortint que ha cohesionat l'oposició

"No ha estat difícil posar-nos d'acord", ha assegurat Moreno. Perquè el "clima de desconfiança i opacitat", la dificultat per aprovar els pressupostos, l'existència de "factures difícils de justificar" i la crisi de govern provocada per la sortida de la regidora del PP, que s'ha abstingut en la votació, han dut la resta de grups de l'oposició a signar el pacte.

Els portaveus de PSC, ICV i CiU –el regidor nacionalista és independent, i de fet CDC del Maresme ha acabat tornant a donar suport a l'ara ja exalcalde, malgrat que abans de les municipals el partit va expulsar els seus militants que s'havien integrat en la llista independent– han justificat l'acord en la mateixa línia i es conjuren per treballar pel municipi. La CUP, que també ha signat la moció, no s'incorporarà al govern municipal, per bé que n'ha garantit la governabilitat.

Maniobra "injustificada"

Per l'alcalde sortit, Estanis Fors, el pacte dels grups de l'oposició és un "fet insòlit" que no té justificació i assegura que "el poble no ho entén". Si bé ha reconegut la legitimitat i legalitat de la moció, també ha defensat que l'eina de la moció de censura està pensada per a "situacions límit" que en el cas d'Arenys de Mar, defensa ell, no es donen.

Fors ha carregat durament contra alguns del grups que formen part del nou pacte de govern. Al PSC l'acusa de "jugar a 'la puta i la Ramoneta'", a ERC d'acumular "rancúnia" per no haver pogut guanyar les eleccions i a CiU de voler "imposar un home de palla" per substituir-lo i intentar defenestrar-lo. Això sí, ha insinuat que tornarà a presentar-se i s'ha mostrat convençut que el 2019 recuperarà l'alcaldia.

stats