Política 25/05/2017

El fiscal d'Anticorrupció que va portar el 9-N, nou conseller de Justícia en representació de l'Estat a la UE

Emilio Sánchez Ulled ocuparà el càrrec a Brussel·les quan acabi el judici del cas Palau

Efe / Ara
3 min
Emilio Sánchez Ulled, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl fiscal d'Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que ha portat el cas del 9-N i el del saqueig del Palau de la Música, ha estat nomenat conseller de Justícia en la representació permanent d'Espanya davant la Unió Europea, càrrec que ocuparà a Brussel·les un cop finalitzi el judici per l'espoliació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dijous el nomenament de Sánchez Ulled, després d'imposar-se en una convocatòria pública a què van aspirar set persones més gràcies als mèrits que li atorguen la seva experiència internacional a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) i la Comissió Europea.

Sánchez Ulled, que treballava des del 2005 com a fiscal d'Anticorrupció a Barcelona, afronta el seu nou càrrec a Brussel·les com un parèntesi voluntari de la seva carrera en el ministeri públic, després d'anys a la palestra mediàtica, en què ha tingut a les mans la querella contra l'expresident català Artur Mas pel 9-N, el saqueig del Palau o el cas Hisenda que va acabar amb l'expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez a la presó.

A més de la seva experiència a Anticorrupció, Sánchez Ulled va treballar durant dos anys a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) a Varsòvia i anualment ha treballat en consultories i anàlisis en justícia penal i anticorrupció encarregats per la Unió Europea, fet que l'ha obligat a viatjar a països com Bulgària i Romania.

Membre de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), de la qual va ser portaveu, Sánchez Ulled va tenir a les seves mans la responsabilitat de ser el fiscal de guàrdia a Barcelona el 9-N i el seu criteri, favorable a obrir diligències d'investigació però sense ordenar la retirada de les urnes, va ser el que va defensar el ministeri públic a tots els jutjats catalans on es van interposar denúncies per la consulta independentista.

Aquesta circumstància va propiciar que l'ex fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal li encarregués la querella del 9-N contra el president català Artur Mas, un judici que el va posar sota el focus dels mitjans i va donar a conèixer la seva mordaç i irònica retòrica, amb la qual es va esplaiar en els informes finals de la vista oral.

Dies més tard, Emilio Sánchez Ulled va tornar a agafar protagonisme al començament del judici pel saqueig del Palau de la Música, en el qual els exresponsables de l'entitat cultural van acabar acusant CDC del cobrament de comissions de la constructora Ferrovial, gràcies a les negociacions d'última hora que el fiscal va mantenir amb les defenses per rebaixar-los la condemna per l'atenuant de confessió.

El nomenament de Sánchez Ulled com a conseller de Justícia de la Unió Europea l'obliga a passar a desenvolupar serveis especials en un termini de tres dies, encara que la Fiscalia ha sol·licitat ajornar-ho fins a finals de juny perquè acabi el judici del Palau de la Música, pendent ja de les conclusions de les defenses i els informes finals.

Amb la seva partida, Sánchez Ulled deixa enrere una trajectòria en la lluita contra la corrupció que va començar l'any 2005 a Barcelona i que ha aconseguit portar a judici els exinspectors d'Hisenda acusats d'acceptar suborns d'empresaris -cas en què els principals acusats van ingressar a la presó- o deixar a un pas de la banqueta els exresponsables de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Recentment, també ha investigat la gravació de la conversa al restaurant La Camarga de Barcelona entre la dirigent del PP Català Alícia Sánchez-Camacho i Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, així com presumptes irregularitats en la contractació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i en l'entitat municipal Barcelona Regional quan la presidia l'exregidor de CiU Antoni Vives.

Maza lamenta la pèrdua d'Ulled

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha lamentat la pèrdua d'un "element tan valuós per a la fiscalia" com Ulled, però s'ha mostrat convençut que "farà una excel·lent i brillantíssima feina" a Brussel·les, en un "càrrec important" que "es mereix".

En declaracions als periodistes durant la reunió de la junta de fiscals superiors de les comunitats autònomes, celebrada per primer cop a Barcelona, Maza ha negat que el trasllat d'Ulled sigui un premi per la seva feina com a fiscal del cas 9-N. "No té res a veure", ha dit, i ha remarcat que el nomenament per a aquest càrrec d'"assessor" a la Comissió de la UE es fa des de les autoritats europees. El fiscal general ha destacat, a més, que es tracta del primer cop que un jutge espanyol ocupa aquest càrrec.

stats