Política 15/07/2015

Antifrau denuncia una "inadequada relació" entre política i negocis a Catalunya

L'informe sobre les conclusions de la comissió Pujol proposa mesures per evitar la corrupció política i avisa que "les ombres sobre el finançament irregular" d'alguns partits "no s'ha pogut esvair"

Laia Vicens
3 min
Jordi Pujol, a la comissió d'investigació d'aquest dilluns / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'Oficina d'Antifrau de Catalunya (OAC) ha elaborat les seves pròpies conclusions sobre la comissió d'investigació del frau fiscal, que complementaran les que prepararà cada partit i que aquest dimecres a les 12h hauran d'enviar al Parlament. En un document de 53 pàgines, al qual ha tingut accés l'ARA, Antifrau denuncia que, a partir del "relat" de les 77 compareixences d'experts i testimonis, ha estat "possible" constatar una "inadequada relació" entre política i negocis a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com? Bàsicament, a través de les pressions dels lobis, de les "portes giratòries" que han protagonitzat alguns representants polítics i dels "conflictes d'interessos", que hi ha hagut, sosté Antifrau, en el cas Pujol o el cas de les ITV, encara que nega que "interès particular" a l'hora d'exercir la política "sigui el mateix que corrupció". A més, en el document, Antifrau posa de manifest que "les ombres sobre el finançament irregular" d'alguns partits "no s'ha pogut esvair" i que "persisteixen les sospites fonamentades que malmeten el prestigi dels afectats", encara que evita concretar a quin partit fa referència.

Ara bé, si hi ha un àmbit de la gestió pública que presenta "una major concentració de casos de corrupció" és la de la contractació. En aquesta línia, Antifrau proposa incrementar la "capacitat sancionadora del dret administratiu", "professionalitzar els gestors" i "segregar les funcions públiques" per evitar nous casos com el de la contractació irregular d'una tècnica a l'Ajuntament de Montacada i Reixac, pel qual l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó, entre d'altres que s'han citat a la comissió.

Aplicació de la llei de transparència

En l'informe, centrat en fer propostes per evitar la corrupció política, Antifrau fa un resum de cadascuna de les compareixences (tant d'experts com de testimonis) i se centra en fer propostes per evitar nous casos de corrupció.

En aquest punt, la idea cadbal de l'informe és l'aplicació de la llei de transparència, que el Parlament va aprovar fa pocs mesos, perquè "la cultura de la transparència s'impregni en tots els servidors públics", diu el text. De fet, denuncia que ha estat, precisament, aquest "dèficit" de transparència el que ha convertit Catalunya en un "camp adobat" per les pràctiques de corrupció.

I és que ja a l'introducció del document, l'ens anticorrupció avisa que no té competència en relació al frau fiscal i al sector privat, de manera que centra les mesures en "prevenir i investigar possibles casos concrets d'ús o destinació il·legals de fons públics". En aquesta línia, el document diu que "Antifrau no pot substituir l'activitat investigadora que duguin a terme els tribunals de justícia". Així, apunta que "l'amplitud i heterogeneïtat de la comissió contrasta amb l'àmbit de competències d'Antifrau" i insinua que el fet d'haver convocat tantes compareixences ha dispersat els treballs de la comissió.

"El volum de compareixences acordades ha suposat una tasca ingent i no exempta de certa complexitat", resa l'informe, que tot seguit adverteix que "això no justifica que s'hagi produït alguna disfunció" que afecta a la "transparència" de la comissió. En aquest punt, diu que no queden clares les raons de la reducció de 206 compareixences aprovades a 77 compareixents finals.

Les conclusions seran "polítiques"

Cada grup parlamentari elaborarà les seves pròpies conclusions i Antifrau ja avisa que seran "valoracions de naturalesa política".

L'OAC suggereix en diversos punts del document consells per millorar el desenvolupament de les comissions d'investigació al Parlament. Per exemple, proposa que reforçar les "facultats" de la presidència, que en aquest cas ha recaigut sobre el diputat de la CUP David Fernàndez, que el torn de preguntes l'iniciï el representant del partit que va demanar la compareixença en qüestió "per aprofitar més el temps" o que s'eviti la "concurrència simultània" de compareixents.

A més, Antifrau "vol deixar apuntat" que en d'altres països europeus les comissions d'investigació "s'interrompen" si s'inicia un procediment judicial sobre el mateix cas estudiat. Aquest ha estat un punt de debat durant tota la comissió, i hi ha partits que demanaran que es revisi el reglament en aquest sentit

stats