RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Política 21/06/2012

Castells: "Entre Madrid i Barcelona, l'Estat sempre tria Madrid, encara que això el perjudiqui"

"O l'Estat s'ho replanteja o ho haurem de fer nosaltres", ha avisat l'exconseller d'Economia, que aposta per una Unió Europea federal

Roger Tugas
1 min

BarcelonaL'exconseller d'Economia, Antoni Castells, ha participat aquest dijous en una conversa pública amb Mònica Terribas on ha denunciat que el problema principal de Catalunya en relació amb Espanya és que "l'Estat no és un àrbitre neutral, entre Madrid i Barcelona sempre tria Madrid, encara que això el perjudiqui", i ha citat com a exemple d'això el retard en el corredor mediterrani. "O l'Estat s'ho replanteja o ho haurem de fer nosaltres", ha afegit Castells, sense concretar l'alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'exconseller sí que ha reclamat una major integració europea, convertint la UE en un òrgan federal on els estats cedissin sobirania. Això, segons Castells, "hauria de desdramatitzar la qüestió de la secessió o la no-secessió", atès que un estat "mai" podrà tornar a tenir la mateixa sobirania que els antics estats nació. Així, l'exconseller aposta perquè Espanya cedeixi més poder a Europa i, per tant, que el seu control sobre Catalunya es vegi reduït. "Els plantejaments de sobirania contra sobirania ja no tenen sentit", ha assegurat, atès que, per exemple, "Espanya ha de fer els seus pressupostos passant-los pràcticament per un interventor".

Passivitat de CiU per defensar el finançament vigent

En la conversa, Castells ha insinuat també que els governs espanyols estan incomplint el finançament que ell va pactar per certa passivitat de l'executiu de CiU. "Mentre nosaltres governàvem, van complir, potser depèn de com negocies", ha etzibat Castells, que ha assegurat: "El govern del PSOE no em va fer cap favor per ser del PSC". Tot i això, sí que ha reconegut ara els "incompliments flagrants" del 2011 i el 2012 i ha afirmat que "en aquesta batalla" està "al costat del govern de Catalunya".

stats