ONZE DE SETEMBRE
Política 05/09/2015

‘Ara és l’hora’ garanteix “pau i treva” electoral a la Meridiana

La plataforma vol sumar almenys 125.000 inscrits més

Marc Colomer
2 min
Ara és l’hora va presentar també ahir la Via Lliure a la Cultura i a l’Educació, que es farà diumenge a Santa Coloma de Gramenet.

Barcelona“L’aposta de les entitats participants amb el plantejament plebiscitari [del 27-S] fa molt difícil desvincular l’acció de la Meridiana d’un relat, aclaparador, que és el de Junts pel Sí”. Amb aquesta argumentació, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, anunciava dijous que no participarà en la Via Lliure a la República Catalana, que organitzen conjuntament ANC i Òmnium, sota el paraigua unitari Ara és l’hora. Ahir, però, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, li va respondre: “No hi ha excuses per no venir”. “Pau i treva” electoral per la Diada, hi afegia el president d’Òmnium, Quim Torra, que subratllava el lema volgudament obert i inclusiu per als que se senten identificats amb els valors republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez i Torra van comparèixer al Disseny Hub de Barcelona per fer l’última crida a inscriure’s a la Via. Fins ahir s’hi havien inscrit 360.000 persones. Però en volen almenys 125.000 més per garantir l’èxit també logístic de la mobilització. Perquè si bé els organitzadors asseguren que no temen per la plena ocupació de la Meridiana, per al responsable de mobilització de l’entitat independentista, Josep Sabaté, calen mig milió d’inscrits per garantir l’homogeneïtat d’ocupació de tots i cadascun dels 135 trams i, per tant, l’èxit del mosaic que preparen.

La connexió entre el 9-N i el 27-S

A ningú se li escapa -ho admetia el mateix Rabell- que el que incomoda a la confluència d’ICV, Podem i EUiA és el caràcter plebiscitari del 27-S, que desdibuixa el relat electoral de Catalunya Sí que es Pot. Un caràcter plebiscitari que reivindicaven els organitzadors plantejant l’acte com el fil conductor entre el 9-N i el 27-S. Un cas a part és el president de la Generalitat, Artur Mas, que no ha decidit si hi serà -tot i que no ho descarta-, o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no hi anirà. Els organitzadors també entendrien que Mas no hi fos pel seu càrrec institucional.

La Via Lliure arrencarà a les 17.14h des del carrer Rosselló Pòrcel. Un punter gegant transportat per esportistes recorrerà els 135 trams i 10 eixos de la Via, i al seu pas s’aniran desplegant les peces d’un macromosaic de 10 colors. Fins al Parlament, on hi haurà instal·lat un escenari amb 9.000 butlletes del 9-N en suspensió i on el Cor Jove de l’Orfeó Català i els solistes Pemi Fortuny, Mercè Martínez i Gemma Humet interpretaran Venim del nord, venim del sud, de Lluís Llach. L’acte acabarà amb la rumba de Peret, adaptada per ell mateix, Catalunya té poder.

Està previst que arribin a Barcelona 1.700 autocars i es mobilitzin 2.500 voluntaris.

“Ningú expulsarà 7,5 milions d’europeus”

El president de l’ANC va considerar ahir que “indubtablement” Catalunya es mantindrà a la UE en cas d’independència: “Ningú expulsarà 7,5 milions de ciutadans europeus”. Tant és així, va dir, que el govern espanyol no va aconseguir que la cancellera alemanya Angela Merkel ho digués al costat de Rajoy. Perquè “sap que no passarà”.

stats