Política 03/06/2016

Professors de dret desmunten en un llibre la inconstitucionalitat del dret a decidir

'El encaje constitucional del derecho a decidir' està escrit, entre altres, per dos professors de dret constitucional de la Universitat de Nàpols

Aina Canyelles
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Barcelona"El dret ja no pot oferir gran cosa més, per tant ara és el moment del polític". Aquesta és l'última frase del llibre 'El encaje constitucional del derecho a decidir', que es va presentar ahir dimecres a la llibreria Marcial Pons, a Barcelona. L'acte va comptar amb la presència de Jorge Cagiao y Conde i Gennaro Ferraiuolo, dos dels autors del llibre i professors associats de dret constitucional de la Universitat de Nàpols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu treball, els experts en dret fan una anàlisi des d'una perspectiva jurídica, acadèmica i científica i conclouen juntament amb altres autors que el dret a decidir té encaix dins la Constitució espanyola. El llibre desmunta la idea expressada molts cops per l'unionisme sobre la impossibilitat per dur a terme el referèndum.

A més de Cagiao y Conde i Ferraioulo, l'acte va comptar amb la intervenció de Jordi Muñoz, professor de la UB i analista polític del diari ARA; Gemma Ubasart, politòloga de la Universitat de Girona i exsecretària general de Podem a Catalunya, i Marc Sanjaume, professor de la UOC i de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern.

Muñoz va opinar que "el llibre és un bon exercici per despullar la qualitat del debat del dret a decidir" que actualment està "segrestat pel nacionalisme espanyol". "S'ha fet de la Constitució del 78 un fetitxe, una mena de símbol nacional", va dir Muñoz, que va raonar que amb aquesta estratègia la Constitució deixa de ser un text jurídic i passa a ser un "element definitori fundacional del discurs nacionalista espanyol" que contribueix a petrificar una interpretació dominant de la Constitució i s'imposa sense deixar escletxa a una interpretació diferent.

Model constitucional "rígid i vertical"

Gemma Ubasart va considerar el llibre "imprescindible", i en va destacar tres aspectes: que el model constitucional espanyol és un model rígid i vertical i això dificulta que es pugui adaptar al debat polític del moment –encara que sigui, va dir, extraordinàriament flexible si hi ha un acord de les elits–; que el procés ha posat en dubte la legitimitat de l'òrgan de justícia constitucional, i, per últim, i fent-se ressò d'una de les idees de Cagiao y Conde, que no està clar que els constitucionalistes que creuen que el dret a decidir és impossible donin suport a l'estat de dret.

L'última intervenció va ser de Marc Sanjaume, que va destacar l'aire fresc i la mirada canadenca del llibre en la manera de tractar el debat sobre el plantejament de la qüestió de secessió, així com en les diverses formes que plantegen que es pot entendre la sobirania.

stats