Política 21/09/2017

Aragonès critica que l'Estat empresoni els "demòcrates" i no els "corruptes"

Els comuns i Podem se sumen a la concentració davant el TSJC i carreguen contra Rajoy

Núria Orriols / Gerard Pruna
3 min
Ambient que hi ha davant el TSCJ a l'avinguda de Lluís Companys

BarcelonaEntitats, societat civil, però també partits. Representants de tot l'espectre del sobiranisme han volgut prendre la paraula també aquest dijous en la concentració que ANC, Òmnium i l'AMI han convocat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar la llibertat dels detinguts ahir en el macrooperatiu policial contra el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a prendre la paraula ha sigut el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha reclamat la llibertat dels detinguts, alguns d'ells alts càrrecs també del departament que dirigeix el vicepresident, Oriol Junqueras. Davant els milers de persones aplegades al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha dit que Espanya deixa en llibertat els "corruptes" i empresona els "demòcrates".

"Demanem la posada en llibertat immediata dels nostres amics i companys de feina, que avui estan detinguts per exercir la democràcia", ha declarat Aragonès en un discurs abrandat. "Seguirem en defensa de les nostres institucions. Si n'agafen a un, continuem els altres fidels a aquest poble", ha afirmat.

També han pres la paraula els eurodiputats Ramon Tremosa i Jordi Solé, que han posat en valor la imatge internacional, i han dit que els diaris europeus s'estan fixant en el que passa a Catalunya i han assegurat que és un atac a les llibertats fonamentals. En aquest sentit, han reclamat a la Unió Europea que reaccioni: "Això és un afer intern. Però de la UE", ha dit Solé.

Participació dels comuns i de Podem

Prova de que l'actuació policial de l'Estat ha ajudat a reconnectar l'espai independentista amb el dels comuns ha sigut la presència a l'acte del líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i del secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. El primer, que ha vist com durant bona part del seu discurs els manifestants cridaven "Independència" i "Vota sí", ha reivindicat la unitat del poble català en la seva diversitat, i s'ha adreçat a Mariano Rajoy per dir-li: "Ens veiem l'1-O, vostè no sobreviurà a la força d'un sol poble".

Per la seva banda, Fachin -que ha sigut ovacionat quan ha pujat a l'escenari- ha reivindicat que aquest poble no està dividit entre el 'sí' i el 'no', sinó que "està unit al voltant dels valors irrenunciables de la llibertat d'expressió i la democràcia".

De Gispert: "Això amb Franco sí passava"

Una de les més abrandes ha sigut l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha denunciat que les detencions d'ahir van recordar-li el que passava als anys 60 i 70. "Tornem enrere amb aquest estat espanyol que no ens vol ni ens estima. Només vol la nostra feina i els nostres diners", ha clamat De Gispert, mentre que la seva companya a Demòcrates Assumpció Laïlla ha citat Carrasco i Formiguera per assegurar que la independència "no es demana, es proclama".

També s'han adreçat als presents dues de les exconselleres inhabilitades pel 9-N, Joana Ortega i Irene Rigau. Totes dues han acusat l'Estat de "voler enterrar" l'independentisme, i han fet una crida a no perdre "el somriure" durant tot el Procés.

La CUP: "Quan nosaltres perdem la por, ells tenen por"

Qui també ha passat per l'escenari ha sigut la diputada de la CUP Gabriela Serra, que s'ha mostrat convençuda que l'independentisme vencerà perquè ha perdut la por. "Quan nosaltres perdem la por, ells tenen por", ha assegurat. Serra, que ha dit que amb la seva mobilització la societat civil ha aconseguit convertir-se en un contrapoder de l'Estat, ha assegurat que com que s'ha perdut la por l'1-O cal anar a votar.

stats