Política
Política 22/02/2011

Armada: “El rei va salvar la democràcia, jo els diputats”

En la vigília del 30è aniversari del cop d'estat del 23-F, el general Alfonso Armada ha parlat per insistir en la seva innocència

Redacció
2 min

BarcelonaEl general Alfonso Armada ha defensat un cop més la seva innocència en el cop d'estat del 23-F que compleix demà 30 anys i per al qual va ser condemnat a 30 anys de presó. El militar ha parlat per a Catalunya Ràdio, on ha explicat que va jugar un paper fonamental en l'alliberament dels diputats retinguts. “El rei va salvar la democràcia, però jo vaig salvar els diputats. Si arriben a entrar els Geos haurien corregut molt perill”. Preguntat sobre la discrepància entre aquest paper salvador i la seva condemna, Armada ha respost: “Quants màrtirs hi ha a la història?”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels nusos de l'entrevista ha estat el motiu pel qual presumptament Armada havia parlat el dia 22 amb Milans del Bosch i en canvi no havia comunicat que es preparava un cop d'estat per a l'endemà. “El general Gutiérrez Mellado m'havia demanat que no parlés del tema”, ha explicat el militar, que va treballar a la Zarzuela més de dues dècades, en diferents càrrecs al servei de la formació del príncep Joan Carles. Armada ha insistit en què ell “no era l'elefant blanc” que s'esperava al Congrés, que no estava “disposat a presidir res” i que tan sols obeïa ordres del seu superior, el general Gabeiras. En un moment de la conversa, ha insinuat que el rei estava al cas de la imminència del cop d'estat, però repreguntat per Manel Fuentes s'ha desdit aleshores de les seves paraules i ha adduït que el rei era conscient “del descontent”. Armada també ha explicat que ell va ser lleial en tot moment: “Jo era amic de Suárez, però tenia una preocupació per la seva política: la inflació era molt alta i patia per el desmembrament del país”.

Les vel·leïtats de la memòria també han sigut protagonistes de l'entrevista. Armada ha recordat, per exemple, haver discutit trenta anys enrere si l'exalcalde lleidatà Antoni Siurana havia servit llobarro o lluç en un sopar, però no si aleshores s'havia parlat del rumor de l'època que el situava com a president d'un govern de concentració.

stats