ILLES BALEARS
Política 30/06/2015

Armengol promet fer oblidar la gestió de Bauzá

La socialista serà investida avui presidenta de les Illes pel PSIB, Més i, finalment, també Podem

Quim Torres
3 min
La socialista Francina Armengol va pronunciar el seu discurs d’investidura al Parlament balear.

PalmaLa socialista Francina Armengol (Inca, Mallorca, 1971) serà investida avui presidenta del govern de les Illes Balears amb els vots del PSIB, de Podem i dels ecosobiranistes de Més. Serà la primera dona que presidirà les Balears i la primera en un executiu només d’esquerres: els dos pactes anteriors incloïen els conservadors regionalistes d’UM, que es van dissoldre arran dels nombrosos escàndols de corrupció que els afectaven. En el discurs d’investidura, Armengol va dibuixar ahir els eixos programàtics pactats pels tres partits i va anunciar que governarà “sense trair els somnis de canvi”. Serà, va dir, la “presidenta de tothom” i, des del diàleg i el consens, liderarà un executiu “de la gent” i “obert” per aplicar polítiques radicalment diferents del model de país “de dretes” després de quatre anys del popular José Ramón Bauzá.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En poc menys de 45 minuts Armengol va girar full del mandat del seu antecessor, que avui abandonarà el Consolat de Mar, la seu del Govern Balear, i al pròxim ple serà elegit senador autonòmic. Sense veu en el debat d’avui i qüestionat pel seu partit, que ha precipitat la seva caiguda, Bauzá ocuparà per última vegada la cadira de president i cedirà el cotxe oficial i l’escorta a la seva successora, Armengol. Serà després de la votació d’investidura quan es formalitzarà el canvi que van mostrar les urnes el 24-M.

La socialista va evitar ahir les referències directes al seu antecessor, però sí que va recordar els quatre anys de mobilitzacions en protesta per les retallades o per la política lingüística o educativa, que expliquen en part el tomb electoral. Armengol va anunciar que en la primera reunió del seu govern derogarà la llei de símbols, la que prohibia els llaços quadribarrats que es van penjar a les escoles en defensa del català, i que deixarà sense efecte el model de trilingüisme de Bauzá, que arraconava la llengua pròpia a l’escola.

Discurs progressista

El seu va ser un discurs eminentment progressista, amb compromisos per aplicar una renda bàsica progressiva, per posar en marxa un pla contra els desnonaments i per impulsar mesures per evitar la pobresa energètica. Es va comprometre també a retornar les targetes sanitàries a les 20.000 persones que les han perdudes amb el PP, bàsicament immigrants en situació irregular. I va anunciar que serà reivindicativa davant Madrid per reclamar una millora del finançament -les Balears són el territori amb més dèficit fiscal de l’Estat.

A diferència de Bauzá, que posava el focus en les polítiques econòmiques i sobretot en el turisme, Armengol el va posar en les polítiques socials i l’única referència que va fer al sector turístic va ser per deixar clar que aplicarà un impost turístic (una nova ecotaxa) que els grans hotelers rebutgen. També, a diferència de Bauzá, que tenia majoria absoluta, es va mostrar conscient que el seu govern de pacte s’haurà de basar en el diàleg i el consens. “Serà la tònica a partir d’ara”, va dir. I va voler fer un gest a la comunitat educativa, que mai va ser rebuda pel seu antecessor malgrat el conflicte generat. Els va anunciar que la seu del Govern és ara “casa seva”.

Armengol presidirà un govern format pels socialistes i els ecosobiranistes de Més, que tindrà 10 conselleries (sis per al PSIB i quatre per a Més) i que serà paritari. El seu vicepresident serà el líder de Més, Biel Barceló, i la portaveu, la número dos d’aquest partit, Fina Santiago. Podem no entrarà a l’executiu i garantirà suport extern en les qüestions pactades. Tot i que havia apuntat que quatre dels seus deu diputats es podrien abstenir avui, finalment tots els diputats de Podem votaran a favor d’Armengol després que s’hagi assolit un acord per rebaixar sous al Parlament.

stats