Política 26/01/2016

Arrimadas afirma que Ciutadans no facilitarà un govern PSOE-Podem si hi ha referèndum

La cap de l'oposició a Catalunya, que també descarta sumar-se a una gran coalició PP-PSOE si no és per fer reformes profundes, avisa a Pedro Sánchez que els independentistes "demanaran coses a canvi" de fer-lo president

Ara
3 min
Inés Arrimadas, al Matí de Catalunya Ràdio / @maticatradio

BarcelonaLes negociacions a Madrid per formar govern s'han endurit les últimes hores. El PP i Ciutadans han iniciat converses amb l'objectiu d'avortar un pacte entre el PSOE i Podem, una entesa d'esquerres que, malgrat tot, no tindria la majoria suficient ni per escollir un president de manera que caldria buscar el suport de les formacions nacionalistes o de Ciutadans. Ara bé, des del partit taronja ja avisen que no comptin amb ells si es manté la reclamació de Podem de fer un referèndum a Catalunya. Així ho ha expressat la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, que ha assegurat que la seva formació no s'abstindrà per facilitar un govern format pel PSOE i Podem si tots dos partits acorden la convocatòria d'un referèndum. "No és un debat prioritari", ha justificat a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha reconegut, no s'imagina un govern PSOE-Podem, bàsicament perquè no sumen majoria. Els 159 escons que sumen PSOE (90) i Podem (69) necessiten el suport o l'abstenció dels partits nacionalistes per a investir un president. "Els independentistes demanaran coses a canvi", ha augurat Arrimadas. Per això, i tenint en compte que Podem també porta al programa i fins ara ha posat com a condició per a pactar la celebració d'un referèndum, la dirigent de Ciutadans ha avançat que el seu partit no es podrà posar "d'acord amb ells". "No treballaré per fer una eina [el referèndum] perquè els catalans sortim de la UE i d'Espanya", ha argumentat.

Tot i això, Arrimadas també ha alertat que tampoc se sumarien a un acord entre el PP i el PSOE si és per "garantir l'immobilisme i el bipartidisme". Només estendrien la mà a la gran coalició si és per impulsar reformes cabdals, com una nova llei electoral o la despolitització de la justícia, uns àmbits en què estan d'acord amb Podem. Amb tot, però, Arrimadas ha posat de manifest que l'aritmètica parlamentària al Congrés ja preveu que per arribar a acords caldrà "parlar entre quatre partits, més o menys".

Al costat de Puigdemont si abandona la independència

A nivell català, la cap de l'oposició ha assegurat que el seu partit "estarà al costat" del Govern de Carles Puigdemont si abandona el full de ruta "il·legal" cap a la independència. Arrimadas es reunirà per primera vegada aquest dimecres amb el nou president de la Generalitat.

Encara que ha posat en valor que una llei de pressupostos dóna estabilitat a un executiu, ha avançat que el seu partit no donarà suport als comptes que presenti el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, si aquests serveixen per tirar endavant el full de ruta independentista. "Fer coses fora de la legalitat no dóna estabilitat", ha justificat.

I això que ha dit que en altres comunitats, com a Andalusia, Ciutadans ha donat suport a uns pressupostos "encara que no ens agradaven gaire". En aquest punt, ha comparat la política d'acció exterior de Catalunya amb la de la resta de comunitats. Si bé és veritat que molts territoris tenen ambaixades per Europa per "donar-se a conèixer", ha retret que en el cas de les oficines de la Generalitat el que es promou és un "procés independentista". "Estem enganyant el món si anem dient que Catalunya vol la independència, perquè no hi ha la majoria social per dir-ho", ha assegurat.

Renuncia als "privilegis" de cap de l'oposició

Arrimadas, que aquest dimarts ha estat nomenada oficialment cap de l'oposició, ha confirmat que ha renunciat als "privilegis econòmics" que comporta ser cap de l'oposició, una pujada de sou que Oriol Junqueras (ERC) tampoc va voler. En canvi, ha dit que mentre que el líder d'ERC va acceptar tenir més assessors al Parlament, ella hi ha renunciat, així com també al tracte protocol·lari que considera que "no és necessari". "Són uns privilegis que no tenen sentit", ha dit. La figura del cap de l'oposició és un rang que Ciutadans volia eliminar.

Llei contra els aforaments

A la tarda, el portaveu adjunt de C's al Parlament, Fernando De Páramo, ha avançat també que el seu grup presentarà en les properes setmanes una proposició de llei per acabar amb els aforaments. "Davant la justícia hem de ser tots iguals, del primer a l'últim", ha defensat, i ha confiat que tots els grups de la cambra recolzin la iniciativa del partit taronja.

La mesura arriba després que l'exconsellera d'Ensenyament i diputada de JxSí, Irene Rigau, avisés que mantenia el seu escó perquè la investigació sobre la causa oberta arran del 9-N es mantingués al TSJC tot i que ni Joana Ortega ni Artur Mas -els altres dos membres de l'anterior Govern imputats- ja no siguin diputats.

stats