Política 24/03/2016

Arrimadas augura un Govern "bloquejat" i "captiu" si no es desentén de les demandes de desobediència de la CUP

La dirigent veu "incompatible" que Junqueras negociï millores econòmiques amb l'Estat i alhora vulgui proclamar la independència

Acn
3 min
Arrimadas augura un Govern "bloquejat" i "captiu" si no es desentén de les demandes de desobediència de la CUP

BarcelonaSi el Govern accepta els plantejaments de la CUP, estarà "bloquejat", "captiu" i amb "nul·la capacitat de diàleg i negociació". Almenys així ho considera la líder de Ciutadans a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, que en una entrevista a l'ACN, ha afegit que veu l'executiu de Carles Puigdemont amb "poca capacitat d'aprovar uns pressupostos que atenguin les necessitats socials" si manté els anticapitalistes com a soci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Arrimadas creu que els votants de CDC i bona part dels d'ERC no comparteixen que Junts pel Sí i el Govern s'aliïn amb la CUP, que és un "partit antisistema que no té cap problema a posar Catalunya i les seves institucions fora de la llei i la UE". "Això no agrada a la gent catalanista i que, amb el cor a la mà, pot voler la independència. Amb el cap, però, no donen suport al fet que el Govern hagi triat la CUP com a sòcia en lloc de parlar amb altres grups parlamentaris", ha dit.

Per això, ha fet una crida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta de Junts pel Sí a fer "una reflexió interna i un exercici de sinceritat" per explicar a la ciutadania que el que han promès "no es farà" i que "la unitat de l'independentisme no existeix". Per argumentar-ho, Arrimadas ha retret les diferències entre les dues formacions independentistes arran de la moció plantejada pels cupaires perquè és una "crida claríssima" a la desobediència al Tribunal Constitucional i a l'Audiència Nacional.

En aquesta línia, Arrimadas ha carregat contra les "mentides" sistemàtiques de les forces independentistes i del Govern dient que "en 15 mesos serem independents, feliços i rics". "Era impossible seguir amb aquest discurs i es veia claríssim que haurien de matisar les seves paraules". A més, ha donat per fet que no compliran amb els plans preestablerts en el camí cap a la secessió i que abocaran la massa social independentista a la "frustració". "Veuran que no era tan fàcil com els deien", ha pronosticat.

Toc d'atenció a Junqueras

D'altra banda, ha defensat com a "legítimes" les reivindicacions econòmiques del Govern respecte al FLA, el sostre de dèficit i l'ingrés de les bestretes mal calculades. "És una bona notícia que el conseller d'Economia vagi a parlar amb Montoro i que intenti, en defensa dels interessos dels catalans, aconseguir millors condicions, però això és incompatible amb dir que es declararà la independència. És la pitjor estratègia de negociació política", ha etzibat.

Arrimadas ha demanat a Junqueras que no "es tanqui" al diàleg i que deixi de "mentir" sobre la diferència de 1.600 MEUR entre el dèficit del 0,3% fixat per l'Estat i l'1,07 que toca per llei, entre d'altres qüestions. Per tal que l'executiu català no posi en risc les finances de la Generalitat, la dirigent de C's ha instat Puigdemont i els seus consellers a "no gastar més en fomentar la independència". "No vull que les farmàcies o el tercer sector pateixin les irresponsabilitats del Govern. Vull que es pagui al més aviat possible als proveïdors i que els funcionaris no tinguin el perill real de no cobrar quan toca", ha defensat.

Reforma de la LOMCA, "prioritat"

A més, ha assegurat que una de les "prioritats" del seu partit és l'actualització de la llei estatal de finançament autonòmic. "Ho portem al programa electoral i ho hem inclòs a l'acord amb el PSOE", ha ressaltat tot prometent l'impuls al Congrés de la comissió per a la reforma de la LOFCA tan bon punt es posin a treballar les Corts Generals i el nou govern espanyol. Ara bé, ha exigit la col·laboració de la Generalitat i la "implicació i iniciativa política" de les forces catalanes.

Rivera demana a la resta de partits que "abandonin el postureig"

Al seu torn, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit a la resta de partits, però sobretot al PP, del risc de basar la seva estratègia en "la calculadora electoral" i, així, ha fet una crida a "abandonar el postureig" davant dels "temps seriosos" que arriben. Si el 2 de maig no hi ha hagut investidura, es convocaran automàticament noves eleccions.

En una entrevista a Efe, Rivera ha augurat que, en aquest cas, es produirien uns resultats similars als que van sorgir el 20-D. En aquest context, ha traslladat tota la pressió al PP: "Si decideix que no hi hagi legislatura, no n'hi haurà". Així, ha instat de nou els populars a seure amb els equips negociadors del PSOE i Ciutadans perquè el pacte subscrit entre aquestes dues forces és una "bona base d'inici" que es pot "modificar o esmenar".

Per això, el líder de Ciutadans ha demanat al PP que abandoni el seu "immobilisme" i la seva "passivitat" i faci gestos per "millorar" l'acord PSOE-C's i poder assolir, per tant, un acord de govern abans que expiri el termini.

stats