Política 29/05/2017

Arrimadas creu que l’anunci de data i pregunta serà un esquer de Puigdemont perquè l’Estat actuï contra el referèndum

El PSC considera que la cimera de partits d'aquesta tarda és "una pèrdua de temps i una pantalla passada" perquè el Govern sap que la consulta "no es pot fer"

Ara
3 min
Inés Arrimadas, en roda de premsa aquest dilluns / ACN

BarcelonaLa cap de l’oposició i líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha apuntat aquest dilluns que el Govern vol fer servir l’anunci de data i pregunta del referèndum com un esquer perquè l’Estat actuï contra la Generalitat. "Ells volen una excusa. Volen ser víctimes i dir que no els han deixat votar", ha insistit en dues entrevistes, una a Catalunya Ràdio i l'altra a RNE. Arrimadas s’ha mostrat convençuda que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "no té cap ganes de fer el referèndum" i confia en una reacció contundent de l’Estat per allargar el "victimisme" que, segons ella, caracteritza els polítics independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, la líder de Ciutadans ha recomanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que no actuï de forma immediata i esperi a conèixer els preparatius exactes del referèndum: "No n’hi ha prou de saber la data i la pregunta". De fet, el portaveu de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, ha deixat clar que fins que el Govern no concreti "quin cens farà servir o si obligaran els funcionaris a fer una il·legalitat", Cs no es pronunciarà sobre com s'hauria de frenar el referèndum. En roda de premsa, Carrizosa considera que el Govern de Puigdemont està en un "carreró sense sortida" i ha tornat a reclamar que posi "urnes de veritat".

Arrimadas ha criticat el Govern per mantenir oculta l’organització del referèndum i ha considerat que la Generalitat "falta al respecte" als catalans, també als independentistes, quan manté ocults tots els preparatius. En aquest sentit ha preguntat a Puigdemont "si pensa vulnerar la llei" per obtenir el cens de la consulta o si pensa posar socis de l’ANC i Òmnium a recomptar els vots. "Si no és així, ¿com pensa obligar els ciutadans i els funcionaris a col·laborar-hi?", li ha preguntat.

El referèndum serà declarat il·legal pel Tribunal Constitucional i Arrimadas creu que la Generalitat no s'arriscarà a fer un altre 9-N. "El Govern no hi té cap interès. Perquè si el fes, probablement aniria menys gent a votar. Els independentistes serien els que recomptarien els vots i seguirien sense reconeixement internacional", ha analitzat la líder del partit taronja a Catalunya. Per tot plegat, Cs ja es prepara per a unes eleccions autonòmiques, els únics comicis "que tindran garanties democràtiques i reconeixement nacional i internacional".

PSC: "Aquesta cimera és una pèrdua de temps i una pantalla passada"

El PSC també ha criticat la cimera de partits d'aquest dilluns a la tarda. "No esperem res d'aquesta cimera", ha dit el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, i ha insistit que "tothom sap que no es pot fer un referèndum unilateral i il·legal", i ha afegit: "Ens sembla una pèrdua de temps i una pantalla passada".

Illa ha deixat clar que si finalment es convoca un referèndum en les actuals condicions, no tindrà "recorregut", com -ha dit- ja va passar amb el 9-N, que "no va produir cap efecte concret". Amb tot, el dirigent socialista ha acusat el PP i el govern espanyol d'haver arribat a aquesta situació. "Si no es pot fer un referèndum, no es pot fer, però s'ha de fer política", ha argumentat.

En aquest sentit, ha reiterat que el PSC espera de l'Estat "propostes de desbloqueig" per treure Catalunya del "carreró sense sortida en què es troba immersa". "Volem buscar un nou acord per la via de la reforma federal de la Constitució i un nou Estatut que pugui millorar l'autogovern de Catalunya", ha conclòs.

PP: "Els Mossos no hauran de retirar les urnes"

També ha sigut entrevistat aquest dilluns el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que al plató del canal 24h de TVE ha afirmat que "no s’arribarà al xoc de trens" entre Catalunya i Espanya. Segons ell, els dos governs van per vies diferents, i la de la Generalitat condueix al "precipici".

El líder dels populars catalans ha insistit un cop més que l'Estat actuarà "amb proporcionalitat" al desafiament de l'executiu català i ha descartat que s'arribi a veure la imatge dels Mossos d'Esquadra retirant les urnes el dia de la consulta. "No s'arribarà a aquesta situació", ha subratllat Albiol, que no descarta, però, que les seus d'ERC, el PDECat, la CUP i l'ANC posin urnes un dia concret a una hora determinada perquè els independentistes participin en un altre 9-N. "Però mai es farà un referèndum", ha insistit.

stats