Política 29/11/2016

La partida per al referèndum centra les crítiques de PP, PSC i C's als pressupostos: "És una vergonya"

Catalunya Sí que es Pot lamenta que es "justifiquin uns comptes escassament socials en nom de les necessitats del procés" i denuncia que no es destinen diners a la renda mínima de ciutadania

Laia Vicens
4 min
Arrimadas creu que és una "vergonya" destinar diners públics al referèndum

BarcelonaUna de les xifres que encara quedaven per conèixer dels pressupostos que el Govern ha aprovat aquest dimarts era la partida per a la convocatòria del referèndum, que al final serà de 5,8 milions d'euros, tal com ha avançat l'ARA. La xifra no ha agradat gens a Ciutadans, PSC i PP, que han criticat que el Govern destini diners públics a convocar una votació per la independència, de manera que demanaran d'entrada que la mesa reconsideri l'admissió a tràmit del projecte i, si manté la seva decisió, almenys el PP i C's ho portaran al Consell de Garanties Estatutàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot demana "no desviar les crítiques" a la partida per al referèndum i centrar-se en el fet que no incorporen diners per a la renda mínima de ciutadania. La crítica sí que ha sigut unànime a lamentar la manca de diàleg del departament d'Economia amb els grups de l'oposició.

Per saber-ne més: el pressupost del 2017, en 10 xifres

Ciutadans

"És una vergonya"

En una entrevista a la Cope, la presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha titllat la partida per al referèndum de "vergonya". Molt contundent en criticar els comptes que aquest dimarts el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha presentat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Arrimadas s'ha lamentat: "Mentre segueixen retallant en polítiques socials, mentre som la comunitat autònoma amb més 'xiringuitos' polítics i alts càrrecs, destinen els diners dels catalans a fer un referèndum".

De fet, el portaveu de C's, Carlos Carrizosa, ha avisat que el seu partit farà ús "de tots els mitjans legals i polítics" per impedir que "els pressupostos de la independència" prosperin. Per començar, demanaran que la mesa reconsideri l'admissió a tràmit del projecte, encara que ha dit que no tenen "gaires esperances" que canviï d'opinió. Per això també ha avançat que els portaran al Consell de Garanties Estatutàries i que, si en tot cas tiren endavant, hi presentaran una esmena a la totalitat, perquè són "tramposos i opacs" i fan "'trilerisme'".

PSC

Demana que la mesa reconsideri l'admissió a tràmit

Per la seva banda, el PSC està ultimant una petició de reconsideració a la mesa perquè no admeti a tràmit els pressupostos del 2017, amb l'argument que s'hi han inclòs els 5,8 milions d'euros per al referèndum i que això podria contravenir les sentències del Tribunal Constitucional. Així ho ha confirmat la portaveu del PSC, Alícia Romero, que també ha dit que la xifra de la partida per al referèndum evidencia que "el suport de la CUP li ha sortit molt barat al Govern".

PP

"Està redactat perquè s'impugni"

El PP també ha carregat amb força contra els pressupostos del Govern i probablement els portarà al Consell de Garanties Estatutàries perquè validin si compleixen la legalitat. El portaveu parlamentari del PP, Santi Rodríguez, ha assegurat que els comptes són "clarament impugnables". "Com una loteria que té tots els números", ha comparat. En concret ha dit que el capítol sobre el referèndum "està redactat perquè s'impugni", i irònic, ha remarcat que "és estrany que no ho hagin posat en negreta perquè es vegi més". Aquesta actitud, ha admès Rodríguez, preocupa el PP, perquè significa que el Govern "està disposat a desafiar la legalitat i la democràcia".

De fet, Rodríguez també ha dit que probablement el PP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos perquè no responen a les necessitats reals dels ciutadans, sinó que "utilitzen els recursos de tots els catalans per dividir la societat catalana". Així, ha explicat que gràcies al govern espanyol, el Govern català tindrà 3.500 milions d'euros més dels que tenia el 2015, però ha lamentat que molts d'aquests milions es destinin a estructures d'estat i a fer "política identitària".

A més, ha lamentat que el Govern "no té interès" a aprovar els pressupostos, sinó a fer-ho amb el suport de la CUP. Tot i això, Rodríguez no ha volgut dir si creu que s'aprovaran definitivament perquè fins i tot "la CUP és incapaç de saber què faran".

Catalunya Sí que es Pot

"El referèndum és a costa de la renda garantida de ciutadania"

Les crítiques de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) no s'han centrat tant en la partida per al referèndum sinó en el caràcter "escassament social" dels pressupostos. El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha retret al Govern que els pressupostos facin una "triple renúncia": a exercir l'autogovern en matèria fiscal, a fer pagar més els que més tenen i a tenir més ingressos fiscals per dedicar-los a polítiques socials. Per tot això, segurament hi presentaran una esmena a la totalitat.

Coscubiela ha acusat el Govern de "justificar uns pressupostos escassament socials en nom de les necessitats del procés". Si bé és veritat que no ha criticat la partida per al referèndum, ha demanat "no desviar l'atenció a veure on està amagada" aquesta partida -"no cal jugar a on és Wally", ha dit, irònic- perquè l'important és "on és la partida de la renda mínima garantida". De fet, ha criticat que els comptes incloguin una partida per al referèndum "a costa" de la reforma fiscal i de la renda garantida de ciutadania. Tot i això, Coscubiela ha dit que la votació i fer front a l'emergència social "són compatibles".

stats