Política 02/12/2014

Arrufat: "Els pressupostos són igual de ficticis que l'any passat. Així ho pot fer tothom"

La CUP creu que els comptes presentats per Mas-Colell responen a dos possibles raons: o bé son "l'avantsala d'eleccions" o bé es fia a una negociació del deute amb l'Estat, fet que per l'esquerra independentista significaria "renunciar al procés independentista"

L.vicens / O.march
2 min
El diputat de la CUP Quim Arrufat, durant la seva intervenció en el debat sobre la llei de consultes al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha criticat durament els pressupostos presentats aquest dimarts pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i de fet, ja ha avançat que presentaran esmena a la totalitat. "Són igual de ficticis que l'any passat, i així ho pot fer tothom", ha dit Arrufat, que ha titllat els comptes de "continuistes" i "poc realistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha recordat que l'any passat el Govern va intentar "quadrar el pressupost per la via de prometre la venda d'immobles públics", un mètode que al parer d'Arrufat va resultar "un fracàs absolut". "I aquest any tornen a fer el mateix", ha lamentat.

En concret, per a la CUP, els comptes es deurien a dos possibles motius: o bé són els pressupostos "d'avantsala de la convocatòria d'eleccions", és a dir, uns comptes per fer "pedagogia de forma pràctica i il·lustrativa del maltractament de l'Estat vers Catalunya" o bé "s'estan fiant de forma irresponsable a una negociació amb l'Estat que només podria ser si el Govern renunciés al procés independentista".

Les "renúncies greus" als comptes

Arrufat ha matisat el que la seva formació considera com les renúncies més "greus" als comptes: Arrufat ha retret que el Govern no hagi preparat les estructures d'Estat, com per exemple la hisenda pròpia. En aquest sentit, ha afegit que el Govern "ha burlat públicament i privadament l'acord amb ERC", un acord que vinculava el pacte d'estabilitat dels dos partits al fet que s'avancés en aquest terreny. A més, la CUP troba a faltar les partides destinades a la banca pública (un acord aprovat al Parlament) i una auditoria del deute per saber "quins bancs i empreses es beneficien del pagament de 1.700 milions d'euros en interessos bancaris".

A banda, Arrufat ha posat de relleu els 350 milions de la línia L9 del metro. "És més que el que la Generalitat ha aconseguit recaptar per la venda de patrimoni i es destinen a mantenir una línia que ni tan sols està en servei", ha afegit.

stats